Még idén újjávarázsolják az Aranycsapat szobrát

Szeged - Valóságos rongálási hullám söpört végig Szegeden és környékén június vége és augusztus eleje között. Főként temetőkben garázdálkodtak ismeretlenek, de kettétörték a szegedi Sellő-háznál felállított Aranycsapat-szobrot is.

– A Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi technikusai az Aranycsapat szobra közelében találtak egy tárgyat, ami feltételezésünk szerint korábban a rongálást elkövető személy birtokában volt. A tárgyról DNS-mintát és ujjlenyomatokat vettek – közölte Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivő még július 9-én, egy nappal az emlékmű megrongálása, kettétörése után.

Rendbe hozzák az emlékművet

Még idén régi pompájában tündökölhet a szegedi
Sellő-háznál felállított és nyáron kettétört Aranycsapat emlékszobor. A talapzat rendbehozatalára egy szegedi Kft. jelentkezett az önkormányzatnál. Vállalták, hogy anyagáron, a kompozíció elkészítőjének, Kalmár Mártonnak az irányításával renoválják az emlékművet. A műalkotás helyreállítása decemberre várható.

A tárgyról utóbb kiderült: egy pezsgősüvegről van szó. A tettes(ek) azonban még mindig nincsenek rendőrkézen. – A szoborral kapcsolatban több nyomon is elindult a rendőrség, melyek elemzése és értékelése során közelebb kerültünk az elkövetőkhöz. Ahhoz azonban, hogy sor kerülhessen gyanúsítotti kihallgatásra, további adatok beszerzése szükséges – nyilatkozta tegnap M. Toronykőy Márta. A szóvivő elmondta, a kitűzött 400 ezer forintos nyomravezetői díj továbbra is érvényben van, ahogy a nyáron futószalagként történt többi rongálás esetében is. Vagyis sem a szatymazi, sem a sándorfalvi temető sírgyalázói, sem a szegedi Belvárosi temető I. világháborús emlékművének megrongálói nem kerültek még a hatóság kezére. Előbbi temetőben a lélekharang ellopása mellett 140 sírt rongáltak meg, azokról dísztárgyakat és bronzbetűket feszítettek le június 29-én. A nyomravezető félmillió forinttal gazdagodna – ha lenne. Sándorfalván „csak” 11 sírt rongáltak meg: itt jutalmat sem írtak ki. Augusztus elején rongálták meg ismeretlenek a Belvárosi temető háborús emlékművét: a felajánlott 100 ezer forintos nyomravezetői díjat eddig nem kellett kifizetnie a rendőrségnek.

– A rendőrség birtokában lévő információk köre folyamatosan bővül. A lakosságtól rendszeresen kapunk a bűncselekményekkel kapcsolatban információt. Azonban, ahogy a díjkitűzés szövegében is szerepel: kifizetni csak annak a nyomravezetőnek lehet, aki közvetlen, érdemi információval segíti a nyomozást. Az ügyek nagyobb részében az esetet maga a rendőrség deríti fel, vagy megszüntetés miatt kerül sor a visszavonásra. Természetesen azért fizettünk már ki nyomravezetői díjat is – tudtuk meg a századostól.

Jelen pillanatban körülbelül harminc díjkitűzés van érvényben Csongrád megyében.

A Duna Palotában folytatódik a Fővárosi Palotakoncertek sorozata
Március 7-én Haydn, Mozart, és Schubert művei hallhatók.
Meg kellett műteni Federer térdét
A svájci kihagyja a Roland Garrost.
Rekordszámú alkotás cserélt gazdát 2019-ben a műtárgypiacon
Tavaly 550 ezer képzőművészeti műalkotást – festményt, szobrot, rajzot, fotót, metszetet, installációt – adtak el árverésen.
Csapadékos idő várható pénteken
Sokfelé megerősödik, főleg az északi és középső részeken viharossá fokozódik a szél.
Karcsúsító tippek mindenkinek
Nincs több kifogás, egyénre szabott tippjeinkkel most bárki lefogyhat!
Nem a mobil a legnépszerűbb, nem is a PC
Könnyű elfelejteni a hagyományos médiát, mint valami átmenetileg még létező, kihalóban lévő régiséget.