Szeged és környéke

2015.01.16. 19:39

Még küzdenek a Rogers gimnáziumi osztályaiért

Szeged - A következő egy hétben már csak a gimnázium megmaradásáért küzdenek a Rogers fenntartói, a szakképzősöknek keresik a helyet más iskolákban. Pénteken kedvező ajánlatot kapott az érettségiző osztály: ha mégsem sikerül megmenteni az iskolát, tanáraikkal együtt átveszik őket a baptisták.

Tájékoztatókat tartanak a napokban a Rogers-gimnáziumban: több ajánlatot is kapnak a diákok, hol tudják folytatni tanulmányaikat, amennyiben a jövő héten be kell zárni az iskolát.

Átvennék a végzősöket a baptisták
Mint azt már megírtuk, a Csongrád Megyei Kormányhivatal az Eötvös-gimnáziumot jelölte ki, nem kötelező azonban oda menniük. Pénteken például a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Móra Ferenc Felnőttoktatási Gimnázium vezetői tartottak ismertetőt. Ők a végzős évfolyamot vennék át – tanáraikkal együtt. A 9. és 10. évfolyamot viszont nem fogadhatják, mert csak 16 éven felülieket oktathatnak. Ugyanez az intézmény a Szefi esti gimnazistáit is egyben át tudja venni.

Mi lesz veled Rogers-gimnázium? Fotó: Frank Yvette (képgaléria)


Az már eldőlt, hogy a következő egy hétben csak a Rogers gimnazista osztályainak megtartásáért harcol a fenntartó – ezt látják reális célnak. A szakképzősöknek tehát már keresik a helyet – méghozzá a tanárok, mert ha nem szűnik meg az intézmény, a kormányhivatalnak nem feladata elhelyezni őket. Ráadásul szempont az is, hogy lehetőség szerint megtartsák a teljes csoportokat.

„Megbízható és biztonságos"
Tegnap minden intézménytől megkaptuk azokat a válaszokat, amelyekkel kapcsolatban még hét elején tettünk fel kérdéseket. A legfontosabb ezek közül az volt, hogyan fordulhat elő, hogy bár a nemzeti köznevelésről szóló törvény – éppen a tanítási év zavartalan lebonyolítása és befejezése érdekében és a tanulók jogai védelmében – tiltja a köznevelési intézmény tanítási év közben történő megszüntetését, mégis bezár januárban a Rogers-gimnázium és a Szefi.

Mi lesz veled Rogers-gimnázium? Fotó: Frank Yvette (képgaléria)


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkárságától megtudtuk: a nem állami fenntartó nem kötelezett feladatellátásra, így előfordulhat olyan „vis maior helyzet", amikor egy köznevelési intézmény nem állami fenntartója nem tudja biztosítani az intézmény fenntartással összefüggő feltételeket. Ez történt az alapítványi fenntartású szegedi iskolák esetében is. „A köznevelési szabályozás célja, hogy az állami szerepvállalás mellett olyan megbízhatóan és biztonságosan működő alapítványi és magániskolák vehessenek részt, amelyek működésükkel a gyermekek érdekeit szolgálják. Ennek eszköze például a kormányhivatalok hatósági és fenntartói törvényességi ellenőrzése" – áll még a lapunknak eljuttatott válaszlevélben.

Éppen ez az ellenőrzés vezetett egyébként az iskolabezáráshoz.

Mi lesz veled Rogers-gimnázium? Fotó: Frank Yvette (képgaléria)


Kincstári gyanú
– Az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Alapítvány 2013. évi elszámolásának helyszíni ellenőrzése során derült fény arra, hogy a 2014. évi támogatás igénylését alátámasztó adatok nem feleltek meg a valóságnak. A felfüggesztés időpontjában hatályos államháztartási törvény végrehajtásáról szóló rendelet alapján a támogató jogosult a támogatás visszavonásáról rendelkezni, ha „hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy a kedvezményezett a támogatási döntést érdemben befolyásoló valótlan, hamis adatot szolgáltatott a támogatási igény benyújtásakor" – magyarázza a történteket a Magyar Államkincstár.

Vagyis a támogatást a kincstár azért függesztette fel, mert felmerült a támogatás jogosulatlan igénybevételének gyanúja. Arra a kérdésre, hogy miért nem lehetett ezzel megvárni a tanév végét, azt válaszolták: a kincstár ellenőrzési tevékenysége során mindig a hatályos jogszabályok alapján jár el, nem mérlegelhet, nem gyakorolhat méltányosságot.

Mi lesz veled Rogers-gimnázium? Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Feliratok az iskolán Az iskola homlokzatára ma feliratok kerültek ki. Egy hatalmas lepedőre például azt írták: „Nem akarunk elmenni." A legtöbb a hétfői tüntetést reklámozta. A politikamentes, iskolamentő demonstrációt hétfőn 17 órától tartják a Széchenyi téren. A diákok szórólapokon is tájékoztatják erről a szegedieket, melyeket önkéntesek osztogatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!