Szeged és környéke

2019.09.04. 08:22

Még mindig sok az álhívás - szabálysértés lehet ˝poénból˝ felhívni a 112-t

bár 2017-hez képest tavaly kevesebb álhívást fogadott a 2014 óta működő központi segélyhívó rendszer, de még mindig nagyon sok az indokolatlan bejelentés.

Munkatársunktól

Szabálysértés miatt eljárást indíthat a rendőrség, ha valaki szándékosan, nem rendeltetésszerűen használja a 112-es segélyhívó számot – mondta a Délmagyarországnak az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Gál Kristóf szerint, bár 2017-hez képest tavaly kevesebb álhívást fogadott a 2014 óta működő központi segélyhívó rendszer, de még mindig nagyon sok az indokolatlan bejelentés.


A 112-es számra érkező hívások csaknem kétharmada nem igényel semmiféle hatósági intézkedést. Ebből pedig nagyon sok van: tavaly ötmillió hívásból mindössze 1,6 millió volt valós, a többi csak foglalta a vonalakat. Ezek a hívások gyakran rosszindulatú telefontréfák, diákcsínyek, vagy olyan problémával keresik meg a hatóságot, amiben nem a rendőrség, a mentőszolgálat vagy a katasztrófavédelem az illetékes.


A fals, indokolatlan telefonhívás miatt a rendőrség szabálysértési eljárást indíthat, és pénzbírságot szabhat ki az el-követőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!