Szeged és környéke

2008.08.25. 22:06

Még mindig versenyben az Apollo gumigyárért

Szeged - Szeged állítólag még mindig szerepel azon a listán, amelyen az ITDH, a magyar befektetési ügynökség még a hét végéig dolgozik, és amelyet átad majd az indiai Apollo Tyres gumigyárnak.

Fekete Klára

A polgármester szerint már egy évvel ezelőtt is a megyeszékhely tette a legjobb ajánlatot. Nem kecsegtet azonban sok jóval, hogy a beruházó még napokkal ezelőtt is azt mondta: a leendő gyár vezetői Budapesten szeretnének élni. Szentes – információink szerint – nem jöhet számításba.

Az indiai gumigyárat 44 település kereste meg az ITDH-n keresztül, azt követően, hogy az üzemépítésre kiválasztott városnak, Gyöngyösnek a tisztázatlan tulajdonviszonyok és a helyi ellenzék népszavazási ötlete miatt nemet mondtak a beruházók. A jelentkező városok vezetői nem félnek a környezetszennyezéstől, és politikai vita sincs: egyszerűen kijelentették, hogy szívesen vennék, ha a gumiabroncsgyár őhozzájuk települne.

Mint ahogy arról lapunkban már írtunk, Szeged és Szentes is befogadná az öt éven belül 900 fő foglalkoztatását tervező Apollo Tyrest. – Szeged nem most kezdett el lobbizni az indiai befektetőért – mondta el Botka László polgármester. A város első embere tegnap azt válaszolta kérdéseinkre, hogy már egy évvel ezelőtt is Szeged tette a legjobb ajánlatot Magyarországról. Akkor hárman versengtek a gumigyárért, Miskolccal és Gyöngyössel együtt: a mátraalji városka azért győzött, mert a legközelebb esik Budapesthez.

Szegeden is készülhetnének ilyen abroncsok, ha a cég elfogadná a város ajánlatát. Fotó: Miskolczi Róbert

Szegeden is készülhetnének ilyen abroncsok, ha a cég elfogadná a város ajánlatát.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az indiaiak ugyanis ragaszkodnak ahhoz, hogy a fővárosban éljenek. Információink szerint 47 családról – a gyárban a középvezetői szintig mindenki indiai állampolgár lesz –, összesen 200 emberről van szó, a családok a gyerekeiket akkreditált angol nyelvű általános és középiskolába szeretnék járatni.

Szentes próbálkozik

Úgy tudjuk, Szentes már nem szerepel az újabb listán, ezért kérdeztük meg Szirbik Imre polgármestert, hogyan tovább. A vezető azt válaszolta, nem tud róla, hogy Szentest hová sorolták, látott ugyan különböző, sajtóban megjelent térképeket, de más információja egyelőre nincs. Hozzátette azonban, egyfolytában keresnek a városukba települő befektetőt, s ha az Apollo „nem is jön be", akkor másokban bízhatnak. „Sok próbálkozásra van szükség ahhoz, hogy eredmény legyen a végén" – mondta.

Botka most is azt állítja, a többi városnak messze nincs – nem is volt – olyan jó ajánlata, mint Szegednek, és biztosan tudja, hogy a város rajta van a legutolsó, tízes listán.

Miből is áll az ajánlat? A logisztikai központtal szemben, az M43-asnál, tehát nagyon jó helyen adott egy 100 hektáros állami tulajdonú terület, amelyből akkora részt lehet kihasítani, amekkorára az Apollónak szüksége van: a kért 45 hektárt biztosan. A város vállalta, hogy mintegy 7-800 millió forintért kiépíti a közműveket. Adókedvezményt nem adhat, erre a 2004-es uniós csatlakozás óta nincs lehetőség. A családok számára biztosítaná a város, hogy a gyerekek angol nyelvű általánosba és középiskolába járhassanak. Szeged még abban is segítene, hogy az építkezéshez szükséges összes engedélyt az év végéig kiadná.

A polgármester sajnálattal vette tudomásul, hogy az indiaiak képviselője még néhány nappal ezelőtt is úgy nyilatkozott, hogy a gyár felső- és középvezetői csak Budapesten szeretnének élni.

Kik lehetnek a listán?

Az ITDH sajtófőnöke, Kékesi Katalin üzleti titokra hivatkozva nem adja ki az esélyes városok listáját. Megpróbáltunk más forrásból hozzájutni az információkhoz: ekkor derült ki, hogy az ITDH még csak most szűkíti a kört, és a hét végéig szeretne egy tizenötös rangsort összeállítani. Kiderült, a magyar sajtóban napok óta körözött lista téves következtetéseken alapul, az esélyesnek tartott Isaszegnek például csak 14 hektárja van erre a célra. A feltételezések szerint mindenképpen ajánlják Szegedet és Miskolcot, továbbá Bábolnát, Várpalotát, Martfűt, Hevest, Ajkát, Mezőkövesdet.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!