Szeged és környéke

2007.08.01. 16:19

Még mindig vesznek használt mobilokat

Szétnéztünk a mobilpiacon. Kíváncsiak voltunk, veszik-e még a használtat. Kiderült, sokan vásárolnak másodkézből telefonokat, mert azok kártyafüggetlenek és olcsóbbak, mint a szolgáltatóknál kínált készülékek. Nagy a választék és garancia is jár.

Kancsár Tímea

– Csak pink legyen, az a lényeg! Fontos, hogy a telefon tükrözze az egyéniségemet! Hozzám közel állnak a rikító színek – magyarázta feltűnő színválasztásának okát a használt telefonokat adó-vevő üzlet pultjánál egy magára sokat adó huszonéves lány. Az eladóval való beszélgetésből kiderült, a csinos Adrien nem hűséges típus, két-három havonta cseréli mobilkészülékét. Neki jobban megéri használtat venni.

Szétnéztünk néhány szegedi használtmobil-kereskedésben, kíváncsiak voltunk, a rengeteg kedvező konstrukcióban megvásárolható olcsó szolgáltatói telefonárak mellett, veszik-e a használt mobilt?

– Sokan, főleg a nők, a külsőségekre mennek. Számukra tartjuk a különleges, puccos telefonokat. A rúd alakú, bicska módjára nyitható készülék például sok női vendégünk vágyálma. De van virágos telefon is. Mások a mobil tudását tartják szem előtt, de olyanok is akadnak, akik a presztízs telefonokat kedvelik, melyek a tulajdonos fontosságát szimbolizálják – tipizálta a vásárlókat Balogh Zsolt, a szegedi Oskola utcai kereskedés munkatársa. A szakembertől megtudtuk, az elegancia nem olcsó. Egy komolyságot sugárzó telefon, ami egyébként nem feltétlenül okos, akár 170-180 ezer forintba is kerülhet – a használt mobilokat árusító szaküzletben. A hivatalos kirendeltségekben ugyanezért a készülékért 220-240 ezer forintot is kérhetnek.

Több az előfizetés, mint a lakos

A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint 2007 májusához képest 77 ezerrel – 10 millió 226 ezerre – nőtt a hazai társaságoknál előfizetett magyar mobiltelefon előfizetők száma. Jelenleg több az előfizetés, mint hazánk összlakossága, száz emberre 101,7 előfizetés jut. Az emberek azért vesznek szívesen másodkézből mobilokat, mert az egy-két hónapos használatban lévő modellek már 25-30 ezer forinttal olcsóbban megkaphatók, mint a szolgáltatóknál, ráadásul a régi, használt mobilunkat is beszámítják a végösszegbe.

– A telefon állapotától, korától, keresettségétől függően 15-40 százalékkal olcsóbbak a használt készülékek. Mi általában egy hónap garanciát tudunk vállalni az ilyen telefonokra – magyarázta Marovszki Balázs, aki elmondta, már nem olyan divatos az előlapokat cserélgetni, mint régen. A Tisza Lajos körúti használt telefonokat is árusító üzlet tulajdonosának tapasztalatai szerint a fiatalok meg vannak bolondulva a walkmant tartalmazó „zenemobilokért" és divatosak a legújabb GPS-el (navigátorral) felszerelt telefonok is.

Roaming

Uniós rendelet szerint szeptember végéig az unió egész területén kötelesek egységes roamingdíjakat bevezetni a mobilszolgáltatók. Az uniós tagállamban kezdeményezett és tagállamban végződő hívások a jelenlegi díjakhoz képest 38-79 százalékkal csökkennek. A Pannonnál és a T-Mobile-nál a kezdeményezett hívások bruttó díja 144 forint, a fogadott hívások díja pedig bruttó 70,80 forint lesz percenként, minden hálózatban és napszakban. A Pannon és a T-Mobile augusztus 29-én vezeti be az olcsóbb tarifákat. A Vodafone előfizetői már augusztus elsejétől olcsóbban, a fenti összegekért telefonálhatnak külföldön.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!