Szeged és környéke

2015.08.14. 23:38

Még szerencse, hogy nincs klímánk

Csongrád megye - Ha a háztartások felében már lenne klíma Magyarországon, akkor annyival nőne az áramfogyasztás, mint amennyit most az EDF DÉMÁSZ összes ügyfele használ 3 megyében a kánikulában. Lengyelországban áramhiány van, hazánk pedig 40 százalékos importra szorul.

Segesvári Csaba

 Egyre több áramot fogyasztunk

A MAVIR adatai szerint 1991 júliusában az átlaghőmérséklet 22,8 fok volt, emellett 2660 GWh áram fogyott. 2015 júliusában 1,3 fokkal mértek többet, a villanyfelhasználás pedig 3708 GWh-ra nőtt.

Lengyelországban 1980 óta nem volt szükség olyan korlátozásokra az áramfogyasztásban, mint most: hétfő óta 8000 vállalat csak korlátozottan jut áramhoz. A probléma oka, hogy a hőség miatt az erőműveket hűtő folyók vize is felmelegedett, a vízerőművek sem szolgáltatnak elég áramot. A szélcsendben pedig a szélerőművek is az optimum alatt termelnek, miközben a lakossági fogyasztás – főként a klímahasználat miatt – megugrott.

Mi a helyzet Magyarországon? Ha a klímahasználatot nézzük, egyelőre megnyugodhatunk, a háztartások alig egynegyede rendelkezik légkondicionálóval. Ugyanakkor több tanulmány is arra hívja fel a figyelmet, hogy az otthoni légkondicionálók elterjedésével egyre több áramra lesz szükség. A KSH adatai szerint ma Magyarországon közel 4 millió háztartás van. Ha követjük az európai trendet – és bírjuk pénztárcával –, akkor az elkövetkező évtizedben a lakosság 1,5 millió klímát vásárolhat.

Ez azt jelentené, hogy a hazai energiafogyasztás 18 ezer megawattórával növekedne a hőségben. A növekedés pont akkora lenne, mint ma egy kánikulai napon az EDF DÉMÁSZ teljes szolgáltatási területén regisztrált napi áramfogyasztás. Az EDF DÉMÁSZ-tól megtudtuk, a szolgáltatási területen egy átlagos nyári napon 12 ezer 500 MWh/nap a fogyasztás. A kánikula fokozódásával ez naponta akár 500 MWh-val is emelkedik. Csúcsfogyasztást július 22-én, szerdán regisztráltak 15 ezer 717 MWh-val.

– A fokozódó hőség ellenére a napi fogyasztás azóta nem haladta meg ezt a maximumot. A nyári csúcsérték 8 százalékkal magasabb, mint a téli időszak csúcsfogyasztása – közölte a cég kommunikációs osztálya.

Hogy elbírná-e ezt a hálózat? A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) arról tájékoztatta lapunkat, hogy a jelenlegi körülmények között biztosított az ország villamosenergia-ellátása. Az idei áramfogyasztáscsúcsot július 8-án mérték. A MAVIR ugyanakkor megjegyezte, a hazai ellátást az importáram is biztosítja, honlapjukon szinte percről percre követhető, kitől mennyi villamos energia érkezik az országba. Érdekesség, hogy az itthon felhasznált áram közel 40 százalékát importálják.
Szakemberek megjegyezték, a villamos hálózat szükség esetén bővíthető, így egy erőteljes klímabekötési láz sem okozna sokkot a hazai ellátásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!