Szeged és környéke

2008.04.13. 21:26

Megáll az ész a fóliasátorügyben

Balástya - Élettől elrugaszkodott rendeletek születnek a hatóságoknál, amelyeket gyakran azért sem tartanak be az emberek, mert nem is tudnak róluk. Ráadásul van, hogy évente változik a jogszabály. Balástyán még ma is mindenki nyugodtan aludna, ha egy feljelentő miatt nem került volna bajba az egyik termelő.

Fekete Klára

– Ha valakinek van épkézláb ötlete arra, hogyan lehet megoldani ezer, fóliából élő család sorsát Balástyán, akkor az szóljon – mondta Ujvári László Balástya polgármestere vasárnap, amikor azt kérdeztem, hogyan lehetne segíteni Olajosné Kőrösi Juliannának. Annak az asszonynak, aki hamarosan lebontja fóliasátrait feljelentő szomszédja miatt.

Csak emlékeztetőül azok a tények, amelyekről a Délmagyarország március 28-án számolt be: az ország mezőgazdaságból élő termelői anélkül fóliáznak a kertjükben, hogy tudnák, milyen rendeletek születnek íróasztal mellett, valahol Budapesten. Mivel boldog tudatlanságban élnek, fogalmuk sincs arról, hogy szinte évente más-más előírások érvényesek, van, hogy engedélyköteles a fóliaépítés, van, hogy nem. Például 2003-ban még nem kellett építési engedély, 2004-ben már igen, 2008. január 1-jétől pedig csak arra az építményre, amelyik hat hónapnál tovább áll, de általában hat hónapnál tovább tartják meg ezeket a bordás, vázas szerkezeteket.

Ujvári László: Ha valakinek van épkézláb ötlete arra, hogyan lehet megoldani ezer, fóliából élő család sorsát Balástyán, akkor az szóljon

Ujvári László: Ha valakinek van épkézláb ötlete arra, hogyan lehet megoldani ezer, fóliából élő család sorsát Balástyán, akkor az szóljon
A balástyai asszonynak azért kell hamarosan lebontania a fóliáját, mert amikor pereskedő szomszédjának adott igazat a hatóság, már építési engedély meglétéhez kötötték a fóliázást. Ez a szigor ebben a pillanatban azonban csak őrá érvényes, máskülönben az egész Alföldön bontani kellene a sátrakat.

Olajosné tehát májusban bont, és bírságot fizet. Viszont ahhoz, hogy újra építhessen, és meglegyen a havi betevője, újra építenie kell, méghozzá úgy, hogy engedélyért folyamodik. Az építési hatóság helyben tehetetlen. Márkus Rudolf, a balástyai polgármesteri hivatal építési előadója szerint országos probléma a hat hónapra szóló megkötés. Ha valaki nagyon szabályosan szeretne fóliázni, annak nem éri meg befektetni, hiszen mire egy engedélyt kiadnak – természetesen mérettől függően – 150-200 ezer forintot is ki kell fizetni. Olajosnénak jelenleg tizenkét fóliasátra van. Az asszony eddig még nem talált olyan ügyvédet, aki elvállalná az ügyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!