Szeged és környéke

2011.04.21. 21:33

Megállapodást kötött az SZTE és Vásárhely

Szeged - A felhalmozott tudás igazságos elosztását is szolgálja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és Hódmezővásárhely együttműködése.

Újszászi Ilona

– Küldetése a Szegedi Tudományegyetemnek, hogy a dél-alföldi régió életében megragadható módon jelen legyen. Hódmezővásárhely kiemelt partnerünk. A megyei jogú városban működtetjük az universitas mezőgazdasági karát, de más területeken is együttműködünk – jelentette ki [namelink name="Szabó Gábor"] rektor. A szegedi egyetem felújított Dugonics téri központi épületének első hivatalos eseményeként tegnap együttműködési megállapodást írt alá az SZTE rektora és Hódmezővásárhely polgármestere, [namelink name="Lázár János"] – az SZTE több kari vezetője és Vásárhely főjegyzője, közgyűlési képviselői, intézményvezetői jelenlétében.

– Óriási a verseny a települések között a státuszért és a források elosztásáért. Egy város jövője azon múlik, mennyi tudást képes fölhalmozni, és miként képes azt igazságosan elosztani – mondta Lázár János. A vásárhelyi polgármester a szegedi egyetem egykori hallgatójaként is köszönetet mondott azért, hogy alma matere szakmailag segíti a vásárhelyi oktatási integrációs kísérletet, amelynek célja a hátrányos helyzetűek fölzárkóztatása.

A Szabó Gábor és Lázár János által aláírt megállapodás az oktatás, az egészségügy és a kultúra területére is kiterjed. Fotó: Schmidt Andrea

A Szabó Gábor és Lázár János által aláírt megállapodás az oktatás, az egészségügy és a kultúra területére is kiterjed.
Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi egyetem és Vásárhely közötti keretmegállapodás lépcsőfokai: az oktatás, az egészségügy, valamint a közművelődés és a kultúra. Például a bölcsészettudományi kar részt vesz a vásárhelyi diákok teljesítményének feltérképezésében és értékelésében, a tanulói képességek fejlesztésében; több vásárhelyi oktatási intézmény gyakorlóiskolai funkciókat kap. A klinikai központ és az Erzsébet-kórház szakmai, oktatási, egészségügyi együttműködést köt. A pedagógusképző kar segítségével komplex egészségfejlesztési, mentálhigiénés állapotfelmérés indul Vásárhelyen. Az ottani Emlékpont Múzeum pedig bekapcsolódik a jogi és bölcsészkar oktatási struktúrájába.

Szimbólum

– Le kell horgonyoznia magát a régióban a szegedi egyetemnek. Ezért az első keretmegállapodást Vásárhellyel írtuk alá, de a régió más városaival is tárgyalunk az együttműködésről. A felsőoktatási képzés iránti helyi igények nagyobb mértékű kielégítése is célja az universitasnak – válaszolta kérdésünkre Szabó Gábor. – Össze kell hangolni a különböző intézményi együttműködéseinket, ezek nem egymás konkurenciái: az egyik az agrár-felsőoktatásnak ad otthont, a másiknak ettől eltérő a profilja. A város a hangsúlyt a Szegedi Tudományegyetemre helyezi – reagált kérdésünkre Lázár János. – Itt az együttműködés nem csak az SZTE kihelyezett karáról szól, mert az egyetem és Vásárhely keretmegállapodása a két város kapcsolatának is szimbóluma. A térség jövőjét az erősíti, ha Szeged és Vásárhely szorosan együttműködik egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!