Szeged és környéke

2017.09.27. 18:13

Megállapodott az egyetem az Államkincstárral: államháztartási képzést indít az SZTE

A hallgatók a gyakorlatban is közvetlenül hasznosítható ismereteket kapnak: az oktatásban is közreműködnek a kincstár munkatársai.

K. A.

A Magyar Államkincstár és az SZTE Gazdaságtudományi Kara 2017 őszétől Államháztartási modult indít a közpénzügyek iránt érdeklődő hallgatók számára. Erről szerda délután írtak alá megállapodást Szegeden. A kurzusok tematikáját az egyetem és a kincstár szakemberei közösen állították össze, ez garanciát jelent arra, hogy a hallgatók a gyakorlatban is közvetlenül hasznosítható ismereteket kapnak. Ahhoz, hogy ez így legyen, az oktatásban is közreműködnek a kincstár munkatársai.

 

Szabó Gábor rektor elmondta, ha nem jól működik a kincstár, mert nincs elég szakképzett alkalmazottja, késhetnek a fizetések. – Ha hibázik, akkor nálunk sírás-rívás lesz 3 ezer háztartásban, mert sokaknak komoly gond, ha csúszik az átutalás – fogalmazott a rektor, hozzátéve, máskülönben jó az SZTE kapcsolata a kincstárral. Ezt onnan is lehet tudni, hogy régen kellett már beszélnie a szervezet elnökével, Dancsó Józseffel.

Megállapodott az egyetem az Államkincstárral: államháztartási képzést indít az SZTE- GALÉRIA. Fotó: Bobkó Anna



A kincstár első embere a megállapodás kapcsán azt hangsúlyozta, hogy nincs elegendő utánpótlás, ezt sok helyen elmondta már, de megértésre csak Szegeden talált. Dancsó József a nyolc tantárgy közül az ASP (Application Service Provider) képzést emelte ki.

 

Az önkormányzatoknál kötelezően bevezetett informatikai megoldás megkönnyíti a települések gazdálkodási rendszerének működtetését. Az ehhez kapcsolódó tudást iskolai rendszerű képzésben csak Szegeden sajátíthatják el a hallgatók, így a végzés után biztosan és könnyen kapnak munkát a friss diplomások.


Kovács Pétertől, a kar dékánjától megtudtuk, a képzésre elsősorban a pénzügyes, számviteles hallgatókat várják, de a kurzusokat valamennyi, az SZTE Gazdaságtudományi Kar alapszakos diákja felveheti. A modult sikeresen teljesítő hallgatók a Magyar Államkincstár és a Szegedi Tudományegyetem közös igazoló oklevelét kapják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!