Szeged és környéke

2012.03.13. 19:56

Megbüntethetik az egyházat a Csongrád megyei építkezések miatt

Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa - 45 milliót nyert három település plébániája a vidéki örökség megőrzésére. A ruzsai közösségi ház építési szabálytalanságai miatt bírságra számíthatnak. Öttömös harangja nem szól a toronyfelújítás óta.

Dombai Tünde

A vidéki örökség megőrzésére kiírt pályázaton nyert együtt Öttömös, Pusztamérges és Ruzsa plébániája, hogy 45 millióból felújíthassa templomát vagy annak környezetét. A támogatás aránya 95 százalékos volt, a fennmaradó részt az egyházmegye állta. A pusztamérgesi műemlék templom kertje szépült meg 6,6 millió forintból, pihenésre és programok szervezésére is alkalmas lett padokkal, új piaci asztalokkal a fák árnyékában.

Kuris László szerint kénytelenek voltak a közösségi ház  tönkrement vályogfalát téglával kiváltani. Fotók: Karnok Csaba

Kuris László szerint kénytelenek voltak a közösségi ház tönkrement vályogfalát téglával kiváltani. Fotók: Karnok Csaba

Ruzsán 27,5 millió forintot fordítottak a templom melletti egykori téeszépület felújítására: közösségi házat alakítottak ki belőle kisteremmel, nagyteremmel, könyvtárszobával, teakonyhával. A három terem egybenyitható, akár 40 vendég befogadására alkalmas – lenne, ha elkészült volna. Tavaly júniusban ugyanis lejárt a határidő, de a ház nem nyitott ki. A faluban szabálytalan építkezésről és bírságról beszélnek az emberek. [namelink name="Kuris László"], a plébánia pályázati referense elmondta: a tervekben az szerepelt, hogy a vályogfalú régi épületet felújítják.

Csakhogy a kivitelezés kezdetén kiderült, a falak annyira tönkrementek, hogy alig lehet megtartani belőle valamit. Helyette téglafalakat emeltek. Ezt minősítette szabálytalannak az ügyben illetékes mórahalmi polgármesteri hivatal építéshatósága, és bírságot szab ki. Majoros Imrétől, a hatóság műszaki munkatársától megtudtuk, a változtatást külön engedélyeztetni kellett volna. A büntetést most kalkulálják, az egyházmegye nagyjából 2–3 milliós bírságra számíthat. Csak ezután kaphat fennmaradási engedélyt a közösségi ház.

Vecsernyés János szerint amióta hozzányúltak, nem szól az öttömösi harang.

Vecsernyés János szerint amióta hozzányúltak, nem szól az öttömösi harang.

Öttömösön sem sikerült tökéletesen a felújítás. A helyi védettségű templomban egy másik kivitelező külső és belső renoválást végzett 10,3 millió forintból. A megrongálódott harangtoronyból négy métert visszabontott, a helyére új pilléreket épített. A torony csúcsa első ránézésre szép lett, de – mint a helybeli Vecsernyés Jánostól megtudtuk – amióta hozzányúltak, nem szól a harang. Állítólag nem jól állították be a drótkötelét, ezért „darálja", ha beindítják. Ráadásul a kivitelező a szereléskor valószínűleg nem szakszerűen tette rendbe a villanyhálózatot, emiatt most a padok fűtése sem működik. Télvíz idején a jéghideg templom helyett a sekrestyében miséztek. A pályázati szakember elmondta: garanciálisan helyreállíttatják a hibákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!