Szeged és környéke

2008.02.18. 21:54

Megélhetési diákok az egyetemen

Szeged - Olcsóbb utazás, lakhatás, ösztöndíjak, kari bulik – ezek a legvonzóbb tényezők azon hallgatók számára, akik bár teljesítették a diplomához szükséges kreditmennyiséget, mégis újabb félév(ek)ig járnak egyetemre.

R. Tóth Gábor

- Nem kötelezhetnek rá, hogy ne maradjak az egyetem hallgatója, még ha a diplomához szükséges kurzusokat teljesítettem is: felveszek néhány alibi órát, s máris újabb félévre van hallgatói jogviszonyom – érvel egy neve elhallgatását kérő, Szegeden tanuló egyetemista. Egyre többen cselekednek hasonlóképpen, mert ezzel a lehetőséggel újabb hónapokra biztosíthatják maguknak a diákigazolvánnyal járó kedvezményeket, hallgatói előnyöket. Az idézett hallgató például további két félévig tud így kollégiumban maradni, alig több mint 8000 forintos díjat fizetve a legalább dupla ennyibe kerülő albérlet helyett.

Az állam jelenleg tíz szemesztert finanszíroz egy hallgatónak, vagyis ennyi idő alatt lehet – legalábbis szeptemberig, a tandíj bevezetéséig – költségtérítés nélkül diplomához jutni. Sőt további három félév úgynevezett egyetemi finanszírozású: jár vele a diákigazolvány, a hallgató kollégiumi elhelyezésre jogosult, igaz, más juttatásokra, például ösztöndíjra, lakhatási támogatásra nem.

Az utazás jóval olcsóbb diákigazolvánnyal.
Illusztráció: Segesvári Csaba

Sokan ezért nem zárják le egyetemi tanulmányaikat öt év alatt, bár minden tantárgyi feltételt teljesítettek a diplomához, nem kérik ki az igazolást abszolutóriumukról – ez a szakdolgozat-írás feltétele –, hanem további kurzusokat vesznek fel. – Ezt a hallgatói ügyintézésre létrehozott elektronikus rendszer, az ETR sem tiltja. Különösen azoknak éri meg ez a lépés, akik dolgoznak az egyetem mellett: olcsóbb az utazási költségük, amit meg kell térítenie a munkaadónak – villant fel újabb előnyt egy másik hallgató.

Utazásnál szintén jelentős összeget lehet spórolni diákkal: 50 százalékos a kedvezmény egy vasúti jegy, 90 százalékos egy tanulóbérlet esetében – utóbbi csak a lakóhely és a tanintézet között. Egy Szeged–Budapest vonatjegy így 2780-3820 forint helyett 1390-2430. A távolsági buszokra is járnak kedvezmények: egy 20 kilométeres buszbérlet 12 ezer forintba kerül, diákkal pontosan a felébe.

Százalék

Országosan összesen 1743 elfogadóhely biztosít kedvezményt diákoknak, Szegeden 114, köztük autósiskola, papír-írószer üzlet, sportszerbolt, diákmenza, pizzéria – még néhány virágszalonban is jár a megszokott 10 százalék engedmény – ha van diákigazolvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!