Szeged és környéke

2010.11.28. 18:51

Megépült az összekötő út második szakasza

Deszk - 121,5 millió forintból megépült a Deszket Újszegeddel összekötő út második szakasza. A beruházás 4 évvel ezelőtt kezdődött.

Kiss Gábor Gergő

Átadták a Deszket Újszegeddel összekötő elkerülő út második szakaszát a hét végén. Az első, 1 kilométeres szakasz 2006. végére épült meg, ami most újabb, 638 méter aszfaltos úttal bővült Újszeged felé. A második ütem a Dél-alföldi Operatív Program 79 millió forintos támogatásával készült el. A beruházás összköltsége 121,5 millió forint volt.

Lapunk többször foglalkozott az összekötő úttal, amely személygépkocsival és kerékpárral kényelmes és biztonságos közlekedést biztosítana a két település között. A kistelepülés önkormányzata annak ellenére folytatta az építést, hogy a szegedi közgyűlés 2007-ben kimondta: nem építi meg a Deszket Újszegeddel összekötő út rájuk eső részét, mondván az káros a szegedi városrész számára. „Amennyiben a beruházás megvalósul, megnő az átmenő forgalom" – érveltek.

Most már Deszk határáig ér a szilárd burkolat a falut Újszegeddel összekötő úton. Fotó: Karnok Csaba

Most már Deszk határáig ér a szilárd burkolat a falut Újszegeddel összekötő úton.
Fotó: Karnok Csaba

Király László deszki polgármester az avatón elmondta: Deszk teljesítette vállalását, és megépítette a rá eső részt a község közigazgatási határáig. – Az út megépítése közös érdek, így az elkészült szakasz átadása kézfogásnak tekinthető a két település között. A deszki vállalkozók ezáltal el tudnak jutni a mezőgazdasági területekre, és a gát is könnyen megközelíthető lesz – mondta a polgármester. Király László reményei szerint a fennmaradó 1,2 kilométeres szakasz aszfaltozása 1–2 éven belül megtörténhet, hiszen szerinte Szegednek is elemi érdeke az új út megépülése.

– A védőgát melletti kiskertes övezet házainak tulajdonosai 90 százalékban szegediek. A község és a városrész a 43-as főút kikerülésével könnyen megközelíthető lesz, aminek turizmust fellendítő hatása is lehet – jelentette ki [namelink name="Király László"]. Puszta riogatásnak tartotta, hogy az új út miatt Deszk felől kamionok és rengeteg autó lepné el Újszegedet. Elmondása szerint több cég jelezte: a teljes szakasz megépítése után szívesen hozna létre vállalkozásokat az érintett területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!