Szeged és környéke

2008.06.16. 20:30

Megéri Szegedre jönni nyaralni

Szeged - Idén is kiszámoltuk egy jómódú és egy kevésbé tehetős négytagú család Szegeden eltöltött hétvégéjének költségeit. A tavalyinál csak néhány ezer forinttal kell többet hagyniuk a napfény városában.

Kiss Gábor Gergely

Egy Szegeden eltöltött nyári hétvége összköltségeit számoltuk ki: tavalyhoz képest mennyivel drágult a napfény városa?

Tesztalanyaink, akárcsak egy és két évvel ezelőtt, egy kitalált jómódú és egy kevésbé tehetős fővárosi família – édesapa, édesanya, egy tizenkét és egy tizennégy éves gyerek. Ugyanazokat a programokat szerveztük meg nekik, mint tavaly nyáron, ám több ponton kényszerűségből változtattunk.

Mindjárt a szálláshelynél cserélnünk kellett: jómódú családunk eddig a Royalban, szegényebb famíliánk a Károlyi-kollégiumban szállt meg. Előbbi zárva van, utóbbiban idén nyáron nagy felújítások lesznek: nem fogad turistákat. Mindkettőjüket a fürdőkhöz költöztettük közelebb: A Tisza Hotelt és a Herman-kollégiumot ajánlottuk nekik nem messze az Anna fürdőtől, illetve a SZUE-tól. Ha már itt tartunk: előbbi helyen 2007-es áron adják a családi belépőt, míg a Ligetfürdőben még annál is olcsóbban. A Budapest–Szeged közti oda-vissza út is nagyjából annyiból jön ki, mint egy éve: a vonaton ez a családi kedvezménynek köszönhető, míg a benzin literje tavaly nyáron is majdnem olyan drága volt, mint most. A szállás a háromcsillagos Tiszában olcsóbb, mint amennyibe a Royalba került. A Herman ugyan drágább a Károlyinál, de jó tudni: az árak nincsenek kőbe vésve.

Több szolgáltatást tavalyi áron kaphatunk meg. DM/DV-grafika

Több szolgáltatást tavalyi áron kaphatunk meg. DM/DV-grafika
Szerényebb anyagi körülmények között nyaraló családunk ugyanannyiért nyalhatja a kétgömbös fagyit a Palánkban, mint tavaly, ebédelni viszont máshol kell nekik: a Kék Csillagban megszűnt az étkeztetést. Helyette a belvárosban levő Fesztivál étterem menüjét ajánlottuk nekik, sokkal kedvezőbb áron a 2007-esnél.

A szabadtéri jegyek a különböző szektorokban alig drágultak: egy éve a Macskák, most a Szentivánéji álom musical árait hasonlítottuk össze. A Roosevelt téri halászcsárdában elköltött négy adag pontyhalászlé, főétel és somlói galuska is forintra ugyanannyi, mint tavaly – a fagylaltkelyheket azonban majd négyszáz forinttal drágábban állítják össze az A Cappellában.

A tartalmas programokkal teletűzdelt szegedi hétvégére idén minimum 70 ezer forintot kell szánni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!