Megérkezett Szegedre az M5-ös

Végre Szegedre ért az M5-ös autópálya! Ma 13 órakor az északi csomópontnál Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adja át a sztráda új, 49 kilométeres szakaszát. A város fél 4-től örömünneppel köszönti az eseményt a Klauzál téren. Este 7 órától lehet felhajtani az autópályára, melyet ezen a hétvégén teljes hosszában ingyen használhatnak az autózók.
Az új autópálya-szakaszon tegnap már csak apróbb szépészeti munkákat végeztek. Fotó: Karnok Csaba

Szeged önkormányzata ma örömünneppel köszönti az M5-ös ideérkezését, amelyet este 7 órától birtokba vehetnek az autósok – vasárnap éjfélig ingyen. A Klauzál téren Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mond beszédet, kétórás koncertet ad a Republic. A koncert előtti és utáni percekben közéleti személyiségek tépik le a Délmagyarország jelképes sztrádaórájának utolsó lapjait, majd lézershow és tűzijáték következik.

Az M5-ös sztráda 49 kilométeres szakaszának ma déli hivatalos átadását követően az önkormányzat és a Délmagyarország a Klauzál térre várja a szegedieket – örömünnepre.

Az útra sokat várt város lakói az avatás hivatalos ceremóniája után közvetlenül még nem, de este 7 órától már autózhatnak is a pályán, méghozzá ezen a hétvégén ingyenesen – teljes hosszában, Szegedtől Budapestig. Hétfőtől az új szakaszon is matricával lehet utazni.

A sztráda végleges birtokbavétele előtti órákra mindenki a Klauzál térre hivatalos: az örömünnep fél 4-kor veszi kezdetét – az Útközband zenél a színpadon. A Délmagyarország és a Délvilág szervezésében jelképesen letépjük a december 31-éig még hátralévő napokra utaló hatalmas számokat a sztrádaóráról. Az első öt számot 16.15-kor szakítják le neves szegedi személyiségek. Ezután, fél 5-kor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Botka László, Szeged polgármestere, országgyűlési képviselő mond köszöntőt. 16.40-kor kezdődik a Republic ingyenes koncertje. A sztrádaóra utolsó számait a koncert után, 18.45-től tépjük le.

A Republic ma délután ingyenes koncertet ad a Klauzál téren. Fotó: Karnok Csaba

A Délmagyarország visszaszámlálására neves szegedi személyiségeket kértünk fel: Szetey András főszerkesztő szólítja majd színpadra az ifjúság képviseletében Tóth Ilona tömörkényes diákot, aki az október 23-i ünnepi beszédet tartotta; Oláh Jánost, a Fidesz-MPSZ szegedi elnökét; Újhelyi István MSZP-s országgyűlési képviselőt; Gedeiné Fazekas Zsuzsannát, az M5 Autópálya Alapítvány elhunyt titkárának özvegyét; Dervarics Attilát, az EDF vezető tanácsadóját; Berecz Árpádné nyugdíjas tanárnőt, a négyes ikrek nagymamáját; Gyimesi Kálmán operaénekest; Katona Mártát, a gyermekklinika újszülött intenzív osztályának vezetőjét; Ilyés Ferencet, a Pick Szeged válogatott kézilabdását – és Szávay Istvánt, lapjaink szerkesztőjét. Miközben szerkesztőnk az utolsó számot, az 1-est letépi, kikapcsolják a közvilágítást és 19 órakor elkezdődik a lézershow és a tűzijáték.

A Klauzál téri ünnepi eseményekről a szegedi Városi Televízió felvételt készít, melyet vasárnap délután fél 2-kor tűznek műsorra.

Szabad a pálya

Az M5-ös átadásának „elődélutánján” Szabad a pálya címmel befektetői konferenciát szervezett az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht., a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint a szegedi önkormányzat tegnap a TIK-ben. Rétfalvi György, az ITDH vezérigazgatója elmondta: a Magyarországon megvalósult projektek 85 százaléka a sztrádáktól 30 kilométeres körzetben van, ezért vitathatatlan az autópálya befektetéseket generáló szerepe. Utalt arra, hogy közreműködésükkel 2005-ben a flamand Van Reusel húsfeldolgozó cég hozott olyan döntést, hogy a megyében 1 milliárd forint értékben fektetne be. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester szerint a sztráda megléte szükséges, de nem elégséges feltétele a fejlődésnek: Szegeden azonban képzett munkaerő hada állhat a befektetők rendelkezésére. Ez utóbbihoz Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca helyettes államtitkára hozzáfűzte, Szeged és környéke az iskolapéldája egy jó befektetői környezetnek. A konferencián – amely Kóka János gazdasági miniszter zárszavával ért véget.

Aki nem lehet velünk

Nem érte meg a sztráda átadását Gedei Zoltán, az M5 Autópálya Alapítvány kuratóriumának volt titkára: 2004. június 8-án, 47. születésnapja előtt elhunyt. Megállt a szíve.
Az alapítványról azt kell tudni, hogy nem jött volna létre, ha Gedei Zoltán 2003-ban nem elégelte volna meg a civil szféra tehetetlenségét. Azt, hogy az itt élőkkel csak úgy packázni lehet: utaztatni őket Európa legdrágább autópályáján, magasabb sztrádadíjért, mint amennyibe Budapestig a benzin kerül. Kezdeményezésére jött létre az M5-ösért lobbizó, kavicsot az állóvízbe dobó alapítvány, amely mögé alapítóként a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara állt, és amelyet a legnagyobb helyi gazdálkodók aztán anyagilag is támogattak.
Ma, az M5-ös átadásának napján őrá is emlékezünk, ma délután özvegye helyette is letép egy lapot a jelképes sztrádaóráról a Klauzál téren. Emlékezünk Gedei Zoltánra, a Cenzor Kft. és a Cenzor Értékpapír Rt. volt vezetőjére: a közgazdászra, a brókerre, a hitelközvetítőre, a megyei közgyűlés gazdasági kollégiumának tagjára, és a szegedi dzsesszélet legnagyobb mecénására, a dóm-dixie és a karácsonyi dixie-gálák ötletgazdájára.