Hallgassa élőben!

Meggyilkolták, kirabolták El Hungarót

Rablógyilkosság áldozata lett Bacskulin József szemészprofesszor, ahogy spanyol ismerősei nevezték, El Hungaro. Saját, La Palma-i villájában ölte meg egy szerb és egy német férfi. Előtte mindketten nála laktak. A nyugdíjas orvos évek óta hangoztatta, hogy meg fogják ölni, de senki nem vette komolyan.
A nyugdíjas orvos szívesen ült a sakkasztal mellé. Fotók: Karnok Csaba

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palmában brutálisan meggyilkolták és kirabolták a 79 éves Bacskulin Józsefet. A bűncselekmény egy hónapja történt, ám csak most került nyilvánosságra. A spanyol rendőrség egy 31 éves német és egy 63 éves szerb férfit gyanúsít a bűncselekmény elkövetésével. A tettesek áldozatuk autóján menekültek el, magukkal vitték a professzor iratait, csekkfüzetét, fényképezőgépét, számítógépét és némi készpénzt. Egyikük német állampolgárságú, nagyon gazdag szülők gyermeke, monogramja meglehetősen szokatlan: E. D. V. K. R. A másik gyanúsított a szerb állampolgárságú, évtizedek óta Németországban élő S. L. A gyilkosság után egy panzióban húzták meg magukat, a spanyol rendőrök ott csaptak le rájuk.

A Csongrád megyében is jól ismert dúsgazdag nyugdíjas szemész szűkebb környezetében gyakran hangoztatta, hogy „Meglátjátok, meg fognak ölni! Meg fognak ölni!”, de senki nem vette komolyan.

Tartott későbbi támadóitól

Bacskulin József június 14-én repült vissza La Palmára. Előtte Szabadkán, Szegeden és Budapesten töltött néhány napot. Egyik legközelebbi barátjának, Kecse-Nagy Lászlónak azt mondta, hogy a La Palma-i villájában vendégeskedő két férfitól meg akar szabadulni, fel akarja szólítani őket, hogy hagyják el a házat.

– Ezt én is hallottam – árulta el a vajdasági Horgoson élő unokaöccse, Bacskulin István, aki azt is elmondta, hogy nagybátyja a vajdasági városban egy sakkversenyen járt, és már ott bejelentette, hogy azonnal belevág egy nagy sakkverseny megrendezésébe.

 

Nem kis feltűnést kelt a röszkei faluképben Bacskulin József palotája

Bacskulin István nem sok részletet tudott rokona megöléséről. Azt mondta, a temetést a professzor Németországban, Rüsselsheimben élő özvegye, Etelka, és fia, Arno intézi, a hatóságokkal is ők tartják a kapcsolatot.

A szemészt a már említett Kecse-Nagy László mellett szoros baráti szálak fűzték Szalay Istvánhoz is. Szeged egykori polgármestere külföl-
dön tartózkodik, tőlünk tudta meg, hogy a professzor bűncselekmény áldozata lett.
– A hír nagyon megdöbbentett, nem is tudok mit mondani, nagyon sajnálom Jóskát – mondta Szalay István.

A hagyaték gondozója

Bacskulin József számos alkalommal kijelentette, hogy ha valami történne vele, vagyonának gondozására Kecse-Nagy Lászlót kéri fel. A Budapesten élő férfi azt mondta, természetesen baráti beszélgetéseiken elhangzottak hasonló mondatok, de végrendeletet nem látott, nem tudja, mi van benne. Ha barátja valóban őt nevezte meg hagyatéka gondozójának, annak legjobb tudása szerint eleget tesz.

Többször is megfenyegették

A magyar–német–spanyol állampolgárságú Bacskulin Józsefnek számos háza és villája volt Röszkén, Budapesten, Spanyolországban és Németországban. A milliomos professzort többször életveszélyesen megfenyegették. Egyik röszkei házának, pontosabban kastélyának kerítésére máig ismeretlen tettesek helyesírási hibával, de érthetően azt festették fel, hogy „BACSKULIN KIEOGLAK NYIRNI”. A tetteseket nem fogták el.

Bacskulin József különleges szemészeti eljárásokkal keresett pénzének egy részét ingatlanokba, másik részét műtárgyakba fektette. Megvásárolta például a Kádár-hagyaték egy részét, de vett néhány Horthy Miklóshoz köthető személyes tárgyat, sőt a kormányzóról készült portré is ott van valamelyik házában. Vett az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz köthető kardokat, sőt Petőfi Sándor zsebóráját is. Egy kardot, a Petőfi-órát, egy értékes szőnyeget és egy Vágó Pál-képet az Ópusztaszeri Történelmi Emlékparknak ajándékozott, de már csak a kép van ott.

Ajándékok Ópusztaszerre

– Ma már csak Vágó Pál képe van nálunk, a kardot, a Petőfinek tulajdonított órát és a szőnyeget visszaadtuk Bacskulin Józsefnek – mondta Nagy László, aki szintén tőlünk hallott a professzor haláláról. Az emlékpark igazgatója hozzátette, jó kapcsolat alakult ki közöttük, és ezt még az sem árnyékolta be, hogy a Petőfi-óráról kiderült, nem lehetett a költőé.

Hétfőtől melegszik az idő
Fokozatosan melegszik az idő a jövő héten, jön az idei első tartós hőhullám.
Így játszik össze „Gyurcsány király” és „Jakab bolond”
Zárug Péter Farkas elemző szerint a Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc között köttetett szövetség egyetlen célja a szavazatmaximalizálás.
2021.06.14.
Legalább a jövő év közepéig tart a globális chiphiány
A chiphiány hátráltatja az autógyártást és veszélyezteti a fogyasztási célú technológiai termékek szállítását is.
Tragédia: a Dunában találták meg a pár napja eltűnt 21 éves fiú holttestét
Egy buli után veszett nyoma, napokig keresték.
Napsütéssel indul a hét
Hétfőn kisebb záporok országszerte kialakulhatnak.