Szeged és környéke

2012.07.04. 14:08

Meghalt egy tűzoltó a Csongrádi úton

Ópusztaszer–Szeged - Avartűzoltásból tartottak szerdán a szegedi laktanyába a tűzoltók, amikor a Csongrádi úton eddig ismeretlen okból járművük árokba borult. Egy tűzoltó meghalt, öten megsérültek.

Segesvári Csaba

Megtört, fáradt tűzoltók várakoztak délután a Csongrádi utat szegélyező árok szélén. Fájdalmat láttunk a sokat megélt férfiak arcán – elhunyt bajtársukat gyászolták.

Avartüzet oltottak szerda délelőtt Baks térségében a szegedi tűzoltók, dél körül indultak vissza a laktanyába. Az egység eddig ismeretlen okból balesetet szenvedett: szerkocsija az Ópusztaszer utáni, korábban halálkanyarnak is nevezett balos ívnél megbillent. A jármű keresztbe fordult az úton, többször átpördülve, fákat és cserjéket kiszakítva az árokba borult. Fülkéje összenyomódott, oldala felszakadt. Egyik fiatal – az MTI információja szerint 27 éves – bajtársuk a helyszínen életét veszítette, egy tűzoltó súlyosan, négyen könnyebben sérültek. Előbbit kulcscsonttöréssel, utóbbiakat zömmel horzsolásos sérüléssel szállították a szegedi klinikára, de még szerdán kiengedték őket. Több órára lezárták a Csongrádra vezető utat: Dócnál Balástya, Ópusztaszernél Kistelek felé terelték a forgalmat.

Tűzoltók tragédiája. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Öt éve történt súlyos tűzoltóbaleset

2007. július 30-án a tűzoltók Szegeden egy személyautóval ütköztek. Órákra lezárták a Rókusi körutat, amikor a riasztáshoz vonuló szegedi tűzoltók autójába a Szatymazi utca kereszteződésében egy Nissan belerohant. Az ütközéstől a többtonnás jármű felborult, három tűzoltó könnyebben, három súlyosan sérült, a kocsit vezető hatvanas szegedi házaspár súlyos-életveszélyes állapotban került a klinikára.

 – A baleset okait mind a rendőrség, mind az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakértői vizsgálják. Pszichológus segített az esemény feldolgozásában, a helyszínre érkezett az OKF munkabiztonsági főfelügyelője és a műszaki szakterület munkatársa is. A tragédia miatt Csongrád megyébe látogat [namelink name="Bakondi György"], az OKF főigazgatója. Elhunyt bajtársunk emlékét megőrizzük – mondta kora délután a baleset helyszínén tartott sajtótájékoztatón [namelink name="Tátrai János"], a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette: a sérültek jól vannak. Kérdésünkre elárulta, a tűzoltóautóban nincs klíma, és nem ütköztek másik járművel. – Van biztonsági öv az autókban, minden körülményt a vizsgálatok tisztáznak – felelte kérdésünkre a katasztrófavédelmi szóvivő. Elmondta: kollégái azonnal segítséget hívtak, a mentőszolgálat szakemberei autókkal és helikopterrel vonultak a helyszínre, ahol a sérült tűzoltót sokáig próbálták újjáéleszteni.

Délután négykor még helyszíneltek a rendőrök. Daru állította talpra a sérült járművet, kamionnal szállították Szegedre a szerkocsit. A rendőrök többször átvizsgálták a fülkét, ki-be járkáltak a roncsban: lehúzott ablakok mellett dolgoztak. A hőség miatt a klíma nélküli járműben menet közben sem húzták fel az ablakot – éppúgy, ahogy azt más utazók is tennék. A tűzoltóautó kerekei széles nyomot hagytak a megpuhult aszfaltban: a kanyar bejárata után először jobb oldalára, később a felezővonalat is átlépve bal oldalára billenhetett a jármű – majd az árokba csapódott. A nyomok kezdeténél egy sírkő emlékeztet: 2000 szeptemberében hat ember, egy gyerek és öt felnőtt vesztette életét itt, amikor buszuk megcsúszott a a halálkanyarnak hívott szakaszon.

Tűzoltók tragédiája. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Korábban írtuk:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az alábbi közleményt jutatta el szerkesztőségünkhöz:

"Egy beavatkozásról a laktanyába visszatartó tűzoltó gépjármű szenvedett súlyos balesetet az Ópusztaszeri emlékpark előtti kanyarban ma a késő délelőtti órákban. A balesetben öt tűzoltó megsérült, egy pedig a helyszínen életét veszítette" – közölték.

"A tűzoltó egység Ópusztaszer és Baks közötti avartűz felszámolásáról tartott a tűzoltólaktanyába, amikor a gépjármű egyelőre ismeretlen okból kanyarodás közben felborult. A benne tartózkodó valamennyi tűzoltó megsérült, egy kollégánk pedig a helyszínen életét veszítette. Négyen könnyű, egy tűzoltó pedig súlyos sérülést szenvedett. A mentő valamennyi sebesültet kórházba szállították. A baleset helyszínelése és a körülmények tisztázása folyamatban van. A helyszínen egy pszichológus tartózkodik, aki az esemény feldolgozásában segít a sérülteknek. Az eset körülményeinek alapos vizsgálata érdekében a helyszínre tart a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkabiztonsági főfelügyelője és a műszaki szakterület munkatársa, akik bekapcsolódnak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vizsgálati tevékenységébe" – írták.

Korábban írtuk:

Ha tehetik, kerüljék el a csongrádi utat és inkább az 5-ös úton, Kistelek felől közelítsék meg Ópusztaszert.

Eddig tisztázatlan okok miatt felborult egy tűzoltóautó Ópusztaszer és Sándorfalva között. A balesetben egy ember meghalt, egy súlyosan, négy könnyebben sérült. Teljes útlezárás mellett helyszínel a rendőrség.

Halál az úton: felborult egy tűzoltóautó Sándorfalva után. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Információink szerint egy vonuló tűzoltóautó sodródott le az útról egy kanyarban, és az árokba borult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!