Szeged és környéke

2017.05.23. 20:56

Megint megtréfált minket a természet: májusi hóban játszottak a gyerekek

Egyébként tudta, hogy nyárfa termése nem allergén? Szereti vagy utálja? Szavazzon!

Farkas Judit

Egy ideje már beköszöntött a nyárfaszezon, amit a lakosság egy része teljes szívéből utál. Kivéve a gyerekeket, mert úgy tapasztaltuk, nagy részüknek érdekes a májusi havazás. Egy-egy nagyobb szellő nyomán fehér zápor zúdul a nyárfák alatt elhaladókra, a pihében ücsörgő magokat messzire elsodorja a szél. Távolabbról mintha tényleg hó borítaná a fa tövében a földet - a képeken látható törpéket megtévesztette, de még akkor is nagyon tetszett nekik, amikor kiderült, hogy nem hideg és nem lehet belőle hóembert építeni.

 

Mióta az első nyárfákat elültették, folyik a vita: hasznos tulajdonságaikért ki kell bírni azt a pár hét szöszölést, vagy vágjuk ki a francba az összeset? Korábbi cikkünkből kiderül: a pihék tiszta cellulózból vannak, tehát nem allergének. A hatalmas, lombos fák viszont megóvnak a szálló portól, és a szálló porra tapadó pollen viszont már allergiát vált ki. A nyárfák emellett hozzájárulnak a párás mikroklíma kialakulásához is, ami a száraz városi levegőben szintén fontos.

 

A Boszorkányszigeten tenyésző ragadós galajhoz értelemszerűen a szösz is hozzátapad. Úgy néz ki messziről, mintha pókháló lepte volna be.

A Boszorkányszigeten tenyésző ragadós galajhoz értelemszerűen a szösz is hozzáragad, úgy néz ki messziről, mintha pókháló lepte volna be.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója nyilatkozta 2014-es írásunkban, hogy ha az időszakos lakossági panaszok miatt valóban kivágnának nyárfákat, akkor az ellen jóval többen tiltakoznának.

 

- Néhány hétig kellemetlen, mert takarítani kell a nyárfatermést, és hordja a szél, de a nyárfák jótékony hatása az év folyamán mindezért kárpótol. Érdemes türelemmel lenni, hiszen a nyárfák a városi környezet hasznos fái. Gyorsan nőnek, nagy lombot hoznak, és ezzel a városban problémát okozó porszennyezést nagy mértékben felfogják. 



Ön mit gondol: baltát nekik, vagy virágozzék minden virág, beleértve a nyárfáét is?

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!