Megint mindenki maga irt szúnyogot

Egyszer volt összehangolt szúnyogirtás Csongrád megyében – és lehet, hogy utoljára. A múlt hónap közepén egy időben huszonhét településen lezajlott – a katasztrófavédelmi igazgatóság által támogatott – akciónak tényleg volt foganatja. Azóta minden érintett külön szervezi a gyérítést. Ha nincs katasztrófahelyzet, nincs összefogás.
Fölszáll a repülő. Amikor egyszerre irtottak, nagyobb volt az eredmény. Fotó: Karnok Csaba

Volt hatása a május 22-én megtartott közös megyei szúnyogirtásnak. Nyolc repülőgép szállt föl egyszerre, a Tiszán az országhatártól a megyehatárig, a Maros mentén kétoldalt, az ártérben és a mentett oldalon, kül- és belterületen is irtották a vérszívókat, lárváikat. Az akció jól sikerült. Bár – mint Huszár Tibor alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa mondja – ez akkor lett volna igazán szembetűnő, ha nem változik esősre az irtás után az időjárás. De változott: mostanra megint kilépett a hullámtérbe a Tisza, hamarosan visszahúzódik a víz, és megint lesznek tocsogók. Irtani kell. Legutóbb a megyei katasztrófavédelem javaslatára döntött a kormány úgy, hogy a védekezés és a helyreállítás költségeiben elismeri a szúnyogirtás árát. Huszár Tibor remélte, a munka közösen folytatódik.

Azt, mikor lesz ismét összehangolt irtás a megyében, nem tudja a makói önkormányzat városüzemelési csoportvezetője. Arról viszont beszámolt Műhelyi István, hogy Makón tegnap estére rendelték a következő irtást.

Pénz nélkül sem megy

Tavaly még lehetett pályázaton pénzt nyerni a regionális alapoktól szúnyogirtásra, idén viszont már nincs ilyen lehetőség – mondja Marosvári Attila, a megyei közgyűlés alelnöke. Aki maga is úgy véli, szükség lenne ismét összehangolt irtásra. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, nemcsak szakmai koordinációra van szükség, hanem sok pénzre is. Ez a legtöbb településen hiányzik, vagy csak annyi jut, amennyiből a belterületen irthatnak.

Csongrádon is a minap rendeltek meg egy tízmillió forint plusz áfás gyérítést a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-tól, amely a legutóbbi, nagy közös akciót vitte. Bedő Tamás polgármester azt mondta, reméli, a májusi akciót újabb is követi, annál is inkább, mert az a százmilliós keret, amelyet erre kaptak a települések, még nem merült ki. Nem ennyire optimista Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. ügyvezető igazgatója, aki megjegyezte: a mostani makói és a csongrádi munka egyéni, egyszeri megrendelés volt.

– A májusi, összehangolt irtás egyszeri alkalom volt, most már úgy tapasztalom, mindenki megy a maga útján – fogalmazott Szabó Ferenc.
A korábbi években alakult olyan társulás a megyében, amelyben az önkormányzatok együtt szervezték volna a gyérítést. Ehhez azonban nem csatlakozott minden érintett, és nem is sikerült megszerezni a szükséges állami pénzt.

Szabó Ferenc szerint most, hogy a katasztrófaveszély elhárult, nincs olyan kompetens megyei szervezet, amely szakmailag megfelelő módon összefogná a közös védekezés ügyét.