Szeged és környéke

2015.09.15. 23:50

Megkezdődött a határkerítés építésének előkészítése Kübekházán

Kübekháza - A magyar-román határon is elkezdik építeni a kerítést ,,észszerű távolságig" - ezt jelentette be tegnap délután Szijjártó Péter.

Munkatársunktól

Megkezdődött a  határkerítés építésének előkészítése szerdán a román határnál, a  magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található  Kübekházánál - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.    


Egyelőre az látható, hogy facölöpökkel kijelölték a leendő  határkerítés helyét onnan, ahol befejeződik a szerb-magyar határra  kiépített műszaki zár.   


A területet, vagyis az érintett román-magyar határszakaszt  rendőrök és katonák biztosítják.  


Molnár János, Kübekháza független polgármestere az MTI-nek a  helyszínen elmondta: a kerítés folytatásának előkészítéséről  meghozott kormányzati döntést követően Csampa Zsolt, a belügyi  tárca önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára  tájékoztatta arról, hogy a Maros torkolatág a román-magyar határon  is folytatják a határkerítés építését.  


Hozzátette, nem ért egyet a döntéssel, és nagyon sajnálja,  ugyanis ennek nyomán megszakad a kapcsolat a szomszédos magyarlakta  szerbiai és romániai településekkel.  


Felidézte, hogy 1997 óta minden évben közös pikniket tartanak a  hármas határ metszéspontjában, a szerbiai Magyarmajdán és a  közigazgatásilag ahhoz tartozó Rábé, valamint a romániai Óbéba  település lakóival. A négy falu hivatalosan is testvértelepülés -  tette hozzá.  


Hangsúlyozta, hogy ezzel megszakad a kapcsolatuk a  testvértelepülésekkel, hiszen a látótávolságnyira eső Óbéba 70  kilométerre kerül tőlük. Az ugyancsak a határ szomszédságában  található Magyarmajdán és Rábé felé pedig 40 kilométer az út -  mondta a polgármester.  


Arról is beszámolt, hogy szerda délelőtt helikopterrel  látogatást tett a honvéd vezérkar főnöke a falu határában.  


Korábban


A külgazdasági és külügyminiszter szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába.


Mint ismeretes, a mostani határzár Kübekházánál ér véget, a hármashatár-kőnél azt egy lépéssel meg lehet kerülni. [namelink name="Molnár Róbert"] polgármestert az építkezésről már reggel tájékoztatták.


– A hétvégén kezdik el, és Kiszomborig ér majd a kerítés. Én a magam részéről ezt továbbra is feleslegesnek tartom. Egyrészt mert kiesünk a migrációs útvonalból, nálunk nem jönnek határsértők. Másrészt szerintem ez az egész ügy nem szól másról, mint hogy hányattatott sorsú emberek életét belpolitikai célokra használják fel. A kialakuló helyzet pedig könnyen humanitárius katasztrófává fejlődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!