Szeged és környéke

2019.07.05. 21:14

Megkezdődött a XI. Martin György Országos Néptáncfesztivál - Fotók

Rakott szoknyák, magyar zenekar, parádés felvonulás: elkezdődött az XI. Martin György Országos Néptáncfesztivál. A Szikes Zenekarral vonul a menet a Dugonics térre.

A hat évtizedes múlttal bíró fesztivál a szokásokhoz híven felvonulással, menettánccal indult. A rendezvényen a házigazda Szeged Táncegyüttes mellett solymári, debreceni, szentesi, maglódi, rákóczifalvai, deszki és jászberényi néptánccsoportok is ropták pénteken. A hátáron túlról is érkeztek táncolni vágyók. Zilah városából a Terbete Néptáncegyüttes jött el, akik már képviseltették maguk korábban, csak akkor felnőtt csoporttal. A messziről jött táncosok ámulatba ejtették a nagyérdemű, mindenki éberen figyelt, mit hogyan is csinálnak, merre is lépnek a táncosok a másodperc töredéke alatt. A Dugonics tér megtelt érdeklődőkkel. A rektori előtt néhányan már nem bírták kivárni a kezdést, táncba vitték párjukat. Megannyi színes szoknya pörgött egyszerre, az öttagú sem rettentő vissza a perzselő naptól, húzták amíg bírta a hegedűn a húr.

 

Megkezdődött a XI. Martin György Országos Néptáncfesztivál. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA




- Mindig öröm ez a fesztivál, régen én is táncoltam. Szívügyünk a magyarság és a táncmozgalom sorsát. Ez egy ifjúsági fesztivál, sok együttes jelentkezett. Megérkezett tehát az utánpótlás – mondta Demarcsek György, a Martin György Néptáncszövetség alelnöke.


Ahogy lenni szokott egy kis kedvcsinálóval készültek a Dugonics téri közönségnek. A jászberényi Viganó Együttes kezdett idén, a fiúk hatalmas mosollyal karolták át a lánykk derekát, a hajfonatok masnijába bele-belekapott a szél. Szerencsére a közönség is kitartó volt a nagy melegben. Akadt apuka, aki be is szállt, kislányát vitte táncba a színpad mellett.


A megnyitó szokás szerint a folklóresttel folytatódott a kisszíházban, akárcsak majd szombat este.


(@connected?cdata=2601089-full@)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!