Szeged és környéke

2019.05.16. 21:48

Megkoszorúzták IV. Béla domborművét és a zenei emlékhelyeket

A tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adta vissza a szabad királyi város rangot Szegednek - erre emlékezve koszorúzták meg csütörtökön domborművét a Szeged 300 programsorozat részeként.

Munkatársunktól

A Dóm téri műemlék előtt Kozma József önkormányzati képviselő elmondta, 1932 óta áll a téren Szentgyörgyi István szobrászművész alkotása. Emlékeztetett, IV. Bélának nem volt egyszerű uralkodói élete, de a tatárjárás után szakított a korábbi politikával, úgy vélte, az ország fennmaradása azon múlik, sikerül-e újra várakat építeni. Sikerült is neki ötöt-hatot, stabilizálta a királyságot és azoknak a városoknak a helyzetét, amelyek kiváltságot kaptak, ez pedig reményt, biztonságot és jövőt jelentett az itt élőknek – tette hozzá. Kozma József azt kérte a jelenlévőktől, hogy építsenek szabad, bátor, erős Szegedet. A nap során a szegedi zenei emlékhelyeknél is koszorút helyeztek el az önkormányzat nevében.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!