Szeged és környéke

2017.11.11. 15:00

Megmutatták Balástyán, hogy a disznóhús nem a boltban terem - GALÉRIA

A hagyományőrzés jegyében idén is megszervezték a Balástyai Böllérfesztivált.

Timár Kriszta

A hús nem darálva és szeletekre vágva terem a hipermarketekben – ez a mai városi gyerekek számára talán már nem is annyira egyértelmű.  Míg régen a családoknál program volt a disznóvágás, a XXI. században egyre kevesebben vannak, akik átélik és tudják, hogyan is kerül a disznótoros az asztalra. A hagyományőrzés jegyében szervezik meg minden évben a Balástyai Böllérfesztivált: itt bárki végignézhezi, hogyan lesz a ketrecben röfögő állatból reggelire friss tepertő.

GALÉRIA - Megmutatták Balástyán, hogy a disznóhús nem a boltban terem. Fotó: Karnok Csaba


Szombat reggel 8 órakor már vidám élőzene szólt, ez azonban a hat sertést láthatóan nem dobta fel. Ahogy egy böllér fogalmazott: érezték, hogy mi készül. Ágyúszó jelezte, hogy elkezdődött a disznóvágás, a hat csapat pedig alig negyed óra alatt végzett is az állatokkal. Ahogy a műsorvezető felhívta rá a figyelmet, ma már szó sincs késsel az udvaron kergetésről vagy kínzásról: az állatot elkábítják, majd nyakon szúrják. A pörzsölést és a tisztítás ezúttal minden csapat ugyanúgy végezte: lángszóróval, késsel, forró vízzel. Alig több mint fél órával az első malacvisítás után már darabolták a konyhakész húst – így nem volt mit csodálkozni azon, hogy az asztalra kitett comb még mozgott a benne dolgozó idegek miatt.


Azokból a disznókból, amelyeket a korán kelők még élve láthattak, a rendezvényen nem készült étel, éhen azonban így sem maradt senki. A meleg disznótoroson kívül ugyanis a rendezvény kiállítási anyagából is lehetett csemegézni: kolbásztól a sonkán át a májasig mindent le lehetett tesztelni vásárlás előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!