Szeged és környéke

2012.10.10. 20:38

Megnyílt a Konfuciusz Intézet

Szeged - A táblaavató ünnepséggel szerda délután megnyitotta kapuit az SZTE Konfuciusz Intézet, Kína második hivatalos magyarországi oktatási és kulturális intézménye.

Munkatársunktól

A táblaavató ünnepséggel tegnap megnyitotta kapuit az SZTE Konfuciusz Intézete, Kína második hivatalos magyarországi oktatási és kulturális intézménye. Az SZTE Rektori Hivatalának Dugonics téri épületében az intézet a Szegedi Tudományegyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) együttműködésével, a Kínai Nyelvoktatási Tanács támogatásával kezdte meg működését. A kínai nyelv és kultúra iránt érdeklődők számára így Budapest mellett már Szegeden is lehetőség nyílik a nyelvtanulásra, a kultúra megismerésére, ösztöndíjak megpályázására.

– A szegedi Konfuciusz Intézet elsődleges célja, hogy nyelvtanfolyamok, kulturális és tudományos programok szervezésével, könyvek, tananyagok kiadásával, tanácsadással népszerűsítse a kínai nyelvet és kultúrát, hozzájáruljon a magyar–kínai kapcsolatok fejlődéséhez – mondta Szentmártoni Lívia, az intézet igazgatója. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói mellett ingyenes oktatást biztosítanak két szegedi gimnázium és három általános iskola diákjainak is.

Megnyílt a Konfuciusz Intézet. Fotó: Frank Yvette - galéria


Szabó Gábor, az SZTE rektora kitért arra is, hogy nemcsak kulturális, nyelvi, de gazdasági haszna is van az együttműködésnek. Ujhelyi István, az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó testületének elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a Kínával való diplomáciai kapcsolatoknak 63 éves múltja van. Elmondta: Szeged vezető üzletemberei eddig is tudták, hogy érdemes együttműködni, mostantól az intézmény segítségével azt is tudni fogják, hogy kell eredményesen összedolgozni kínai partnereikkel.

Gao Jian, Kína nagykövet asszonya – aki Ujhelyi Istvántól és Solymos László alpolgármestertől emlékérmet kapott Szegedért végzett munkájáért – kiemelte: a kultúra a két ország közötti kapcsolat alapköve. Kifejtette, a második magyarországi Konfuciusz Intézet létrehozásánál azért esett a választás az SZTE-re, mert az itt folyó biológiai, orvostudományi, jogi képzés nemzetközi szinten is kiemelkedő.

Az SZTE Konficiusz Intézet munkáját hétfős tanácsadó testület segíti, amely a magyar és a kínai fél által kijelölt tagokból áll. Tagjai: Szentmártoni Lívia, Ujhelyi István, Cao Deming alelnök (a SISU rektora), Dömötör Máté (az SZTE főtitkára), Csernus Sándor (az SZTE BTK dékánja), Xu Baomei (a Sanghaji Idegennyelvi Egyetem Konfuciusz Intézetek és a Nemzetközi Kínai Oktatási Centrum főtitkára), valamint Zhang Xuemei (az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatóhelyettese).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!