Szeged és környéke

2008.06.05. 20:18

Megnyílt a tíznapos könyvünnep Szegeden

Szeged - Nem változtak a könyvárak tavaly óta. A csütörtökön megnyílt idei ünnepi könyvhéten választhatunk régi és új olvasnivalót, szegedi mesét, vaskos regényt és püspöki beszédgyűjteményt. A Délmagyarország és Délvilág kiadója is kitelepült.

Dombai Tünde

Supka Géza régész, akadémikus ötlete nyomán először 1929-ben rendeztek ünnepi könyvhetet. Csütörtökön már a 79. könyvünnep rendezvénysorozatát nyitotta meg Szegeden Solymos László alpolgármester és Szörényi László irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár. Országosan a tavalyinál több, 121 kiadó jelentkezett a könyvhétre 386 kiadvánnyal. A hivatalos adatok szerint 400 magyar szerző írásai láttak napvilágot, köztük 100 kortárs próza, 50 verseskötet és 50 gyerekkönyv található.

Péntektől jövő szombatig Szeged 14 pontján 80 eseményre várják a könyvbarátokat. A könyvesek idén is a Dugonics térre települtek ki; 19 sátorban 9 bolt, 7 kiadó, 2 antikvárium és a könyvtár kínál olvasnivalót. A Délmagyarország és a Délvilág bemutatja újságírói – Bálint Gyula György, Bátyi Zoltán, Hollósi Zsolt, Horváth Dezső és Újszászi Ilona – kötetét. Megvásárolhatók a kiadó gondozásában megjelent népszerű kiadványok is, mint a szakács- és egészségkönyvek.

A kitelepült szegedi kiadók összesen 23 ünnepi kötetet ajánlanak. A legtermékenyebb 11 kiadvánnyal a Bába és Társai Kiadó: kapható a nyugalmazott megyés püspök, Gyulay Endre beszédgyűjteménye. Második a kilenckötetes Könyvmolyképző. Leghosszabb sorozatuk, a harminc kötetet számláló Jonatán gyarapodott a 80 nap alatt a Föld körül című regénnyel. Az Útmutató Janó manó sorozatát bővítette két foglalkoztató füzettel az Agape ferences kiadó. Egykötetes, ám igen értékes az ünnepi felhozatal a Lazi Kiadónál: a Fekete István-életműsorozat 16. darabját, a verseket jelentették meg.

Nem változtak az árak

A könyvek átlagára tavaly óta nem változott, a kimutatások alapján: 2500 forint. A legdrágább a Kossuth-, Állami- és Széchenyi-díjasok 1948–2008. I–II. című kötet 19 ezer 900 forinttal, a legolcsóbb a szegedi Bába Kiadó Szabó Bogár Erzsébet Csodálatos volt a kert című mesekönyve, ami 498 forintba kerül. A szegedi „könyvvárosban" megejtett, nem hivatalos keresgélésünk alapján a legvaskosabb regény Ken Folletté a Bálint Sándor Könyvesboltnál, Az idők végezetéig 1060 oldalas. A legtöbb könyves szerző Lőrincz L. László a Hóbagoly Antikváriumnál.

Az eső az igazi könyvbarátokat nem riasztotta vissza. Fotó: Frank Yvette

Az eső az igazi könyvbarátokat nem riasztotta vissza.
Fotó: Frank Yvette

A megyében nincs utcai könyvvásár

Hódmezővásárhelyen, Makón és Szentesen nem rendeznek utcai könyvvásárt az ünnepi könyvhét alkalmából. Vásárhelyen az olvasás szerelmeseinek a városi könyvtár kedveskedik különféle programokkal. Ma Gömöri István A Tiszán át című kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hétfőn pedig Zalán Tibor József Attila-díjas költő Váz című művét ajánlják. A bemutatók délután 6 órakor kezdődnek a könyvtárban, ahol az ünnepi könyvhétre megjelent kötetekből is lehet vásárolni. Szentesen külön polcokon kínálják a könyvheti műveket a könyvesboltokban, ahol azt mondták: az emberek elsősorban a politikai témájú könyvek között válogatnak, a kortárs magyar szerzők műveit alig viszik, kivéve a helyieket: Grecsó Krisztián és Cserna-Szabó András művei mindig elkelnek. A könyvhétre egyikük sem jelentkezett új könyvvel, Grecsónak néhány hónapja volt írói estje a városi könyvtárban Tánciskola című könyvének megjelenése alkalmából.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!