Szeged és környéke

2013.06.06. 19:43

Megnyitotta kapuit a szegedi könyvváros

Szeged - 540 éve Hunyadi Mátyás ösztönzésére egy Budán letelepedett német, Hess András kinyomtatta az első könyvet Magyarországon.

Dombai Tünde

Az anyaszentegyház nevében kereken 550 éve Várdai István kalocsai érsek hivatalos átkot mondott egy bűnös találmányra, amely megrontja a vallást, és tévútra viszi a tudományt is. Ez az 1463-as egyházi átok az első magyar vonatkozású említése annak a technológiai újításnak, a könyvnyomtatásnak, amelyet tíz évvel korábban a német aranyműves, Johannes Gutenberg fejlesztett ki Mainzban – összegezte egy Cholnoky Viktor-tárca mondandóját [namelink name="Nyáry Krisztián"], az Így szerettek ők – Magyar irodalmi szerelmeskönyv szerzője.

Megnyílt a szegedi könyvhét. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)


Az irodalomtörténész hozzátette: sajnos az átok szövege nem maradt fenn, pedig a nemzetkarakterológia szempontjából nem lenne minden tanulság nélküli. 540 éve pedig Hunyadi Mátyás ösztönzésére egy Budán letelepedett német, Hess András kinyomtatta az első könyvet Magyarországon. Azóta töretlenül olvasnak a magyarok könyvet, még ha a Központi Statisztikai Hivatal minap közreadott adatai szerint egyre kevesebben és egyre kevesebb időt szánnak könyvre. Ezt a szakember jó néhány számmal bizonyította is a 84. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok szegedi megnyitóján.

A Dugonics téri könyvsátrak gyűrűjében [namelink name="Solymos László"] alpolgármester átadta Az év könyve díjat [namelink name="Nagy Bandó András"] író, költő, humoristának az A hangyabanda nagy kalandja című kötetéért. 17 pályázó közül 8-an kaptak könyvtámogatást: [namelink name="Hász Róbert"], [namelink name="Simoncsics János"] és [namelink name="Temesvári László"], az Innovariant Nyomdaipari Kft., [namelink name="Lesi Zoltán"], [namelink name="Fári Irén"], [namelink name="Sáráné Lukátsy Sarolta"], a Bába és Társai Kft. a Szegedtől Szegedig antológiára és a Tiszatáj Alapítvány.

A könyvhét részletes programja itt olvasható.

A Délmagyarország fotósainak kiállítása (képgaléria)


Kiállítás, szakácskönyv, gyereksarok
A rendezvénysorozat kiemelt médiatámogatója a Délmagyarország. A Dugonics téri fotókiállításon munkatársaink mutatják be az olvasás ellesett pillanatait. Szombaton a Somogyi-könyvtár Dugonics téri standján mindenki hűségkártyás áron megvásárolhatja A Felvidék ízei – Ízutazás a Kárpát-medencében című kiadványunkat. A különkiadással szakácskönyveink sorozatában jelentkezünk. A hétvégi gyereksarokban színes, játékos gyermekmagazinunkat, a Brekit népszerűsítjük. Az ünnepi könyvhét színpadi szereplőinek ajándékcsomagokkal kedveskedünk. Merthogy olvasni jó... Az olvasás tudás, a tudás érték!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!