Szeged és környéke

2014.05.02. 21:21

Megrajzolt fájdalom

Szeged - Kegyetlenül magukba záródó alakok, vonalhálóval leplezett, meztelen testek, a képek dermedt ellenállása a nézővel szemben: ezek a gondolatok jellemzik nagy, komoly műveit.

Munkatársunktól

Alakjai Pilinszky János versét idézik: „Magam vagyok az örökös magányban. / Akár a víz. Akár az anyaföld." De ott vannak az egészen más indíttatású mesekönyv-illusztrációk is: bájos, humoros, sokszor gyermekeitől elcsent figurák, amelyek aztán számtalan kiadást megérve több generáció vizuális kultúráját határozták meg. [namelink name="Kovács Péter"] Munkácsy- és Kossuth-díjas alkotó festményeiből, grafikáiból, illusztrációiból látható nagyszabású életmű-kiállítás a Reök-palotában.

A kurátor, [namelink name="Nátyi Róbert"], a REÖK művészeti tanácsadója közel egy évig készült a tárlatra. A külföldön és magántulajdonban lévő képek összegyűjtése, majd a hatalmas méretű vásznak szállítása, installálása nem volt egyszerű feladat.

Kovács Péter kollégájával, Aranyi Sándor festőművésszel a REÖK-ben. Fotó: DM

Kovács Péter kollégájával, Aranyi Sándor festőművésszel a REÖK-ben. Fotó: DM

– Vannak olyan képeim a kiállításon, amelyek elszármaztak tőlem, és már 30 éve nem láttam őket, s vannak olyanok, amelyek még sehol nem voltak kiállítva – mondja Kovács Péter. Egy életmű összegyűjtése olyan lehetőség az alkotó ember számára, amit mások csak naplójuk, régi leveleik visszaolvasásakor élhetnek át. – Amikor az ember időskorba ér, fontossá válhat egy ilyenfajta visszatekintés. Ez a kiállítás próbára tette a múltamról hordozott emlékeimet. Kiderült, hogy egyik-másik hamis, sántít, vagy legalábbis korrekcióra szorul. Most szembesültem azzal a furcsa kettősséggel is, ami bennem találkozik. A „komoly" képeim mellett ugyanis mindig készítettem könyvillusztrációkat, amelyekbe belevittem a játékosságot: gyakran nevettem, miközben a gyerekkönyveket rajzoltam.

Az A part alatt jól ismert szereplői és az elgondolkodtató, pazar grafikák, festmények, május 4-éig tekinthetők meg a Reök-palotában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!