Megszépültek a házak

Átadták tegnap a Somogyi, a Kelemen, a Kölcsey és a Kárász utca által körülzárt, 500 millió forintból felújított épületegyüttest a belvárosban. A tömbben lévő húsz lakás bérleti jogát megpályáztatja a város. A környéken már csak a Hági jelenti a szégyenfoltot – várhatóan nem sokáig.
Fotó: Gyenes Kálmán

Botka László polgármester tegnap ünnepélyesen átadta a szegedi belváros II. tömbjének felújított lakóépületeit. A Somogyi utca 17., a Kelemen utca 2. és 4. szám alatt lévő több mint százéves házak újra régi fényükben csillognak. A tömb Kárász utca felőli oldalának felújítása még 2000-ben kezdődött. Akkor állították helyre a Kárász utca 16. számú, valamint a Kárász és Kölcsey utca sarkán álló házat. Időközben lebontották a Somogyi utca 19. alatti épületet, amelynek helyén megépült a Lombard irodaháza.

A Somogyi utcai ház újra régi fényében csillog. Fotó: Gyenes Kálmán

A belvárosi tömbrehabilitáció második üteme ötszázmillió forintba került, amelyhez az állam százmillió forintos támogatást adott. A munkálatokat a Délépítő Rt. végezte. A polgármester az ünnepségen elmondta: az önkormányzat célja, hogy a történelmi belváros felújítására, megszépítésére minden évben új programot indítson. A tegnap átadott épületek mindegyikét a műemléki követelmények szerint alaptól a tetőig megújították. Ezekben a házakban korábban több kis alapterületű, komfort nélküli lakás is volt. A falak áthelyezésével kevesebb, de jóval nagyobb alapterületű önkormányzati bérlakást alakítottak ki: 27 lakás helyett 20, egyenként közel nyolcvan négyzetméteres lakás bérleti jogára pályázhatnak az érdeklődők az IKV-nál.

A Somogyi utca 17. szamárhátíves boltozatú kapualját, valamint az udvarban a függőfolyosót teljes szépségében csodálhatják meg az érdeklődők. Az avatáson elhangzott: a környéken már csak a Hági étterem a szégyenfolt, de nem sokáig, mert a város szigorúan fellépett a tulajdonossal szemben: kényszertatarozás lesz.