Szeged és környéke

2008.09.27. 00:06

Megszólal a főjegyzőnő: Volt fizikai erőszak

Szeged - Exkluzív interjút adott lapunknak a Csongrád Megyei Önkormányzat Hivatala főjegyzője. Csonkáné Balda Ilona a közigazgatás elleni támadásnak tartja, ami szerdán közte és a közgyűlés elnöke, Magyar Anna között történt. A főjegyző barátai tanácsára látleletet vetetett.

Oláh Zoltán

– Kérem, árulja el, hogy mi történt szerdán az irodájában ön és a közgyűlés elnöke, Magyar Anna között!
– A magyar közigazgatás, a magyar köztisztviselők elleni támadásnak tartom, ami szerdán a hivatalomban történt.

– Megértem, hogy nehezen beszél erről. Látom, a történtek rettenetesen megviselik. Bocsássa meg, nem akarom még jobban felzaklatni, de muszáj megkérdeznem, mivel erről szólnak a hírek: bántotta, megverte önt Magyar Anna?
– Tényleg nehéz erről beszélnem. Még ma sem értem, hogy történhetett meg ilyen. Ráadásul velem. Én mindig a tárgyalás híve voltam. Nem is szeretnék apró részletekbe belemenni. Annyit mondok, hogy fizikai erőszak történt közöttünk, és nem az én részemről.

– Jól tudom, hogy látlelet is készült? Egy ismerősöm azt mondta, lila foltok nyomait viseli.
– Barátaim tanácsára vetettem látleletet.

– Min vesztek össze?
– Szakmai vita volt, illetve annak indult. Nem írtam alá egy papírt, amit az elnök asszony el akart venni.

Csonkáné Balda Ilona: A különböző nyilatkozatok miatt éreztem úgy, hogy nekem is meg kell szólalnom. Archív fotó: Segesvári Csaba

Csonkáné Balda Ilona: A különböző nyilatkozatok miatt éreztem úgy, hogy nekem is meg kell szólalnom. Archív fotó: Segesvári Csaba
– Elárulja, hogy milyen papírról van szó?
– Nem. Köztisztviselő vagyok, nem akarom elmondani, de nem is tehetném.

– Az interneten egy bennfentesnek tűnő hozzászóló azt írta, egy egészségügyi ellátásról szóló dokumentumon kaptak össze. Ez igaz?
– Kérem, ne találgasson!

Tájékozódik a főjegyzők kollégiuma

– Következő ülésünkön tájékozódni fogunk, ugyanis pontosan szeretnénk megtudni, hogy mi történt Szegeden a közgyűlés elnöke és a főjegyző asszony között. Előzetesen azért azt mindenképpen hangsúlyozni kívánom, hogy ami történt, megengedhetetlen és elfogadhatatlan. Nem emlékszem arra, hogy az elmúlt 13 évben hasonló történt volna – nyilatkozta lapunknak a Ferenczi István, a Megyei Főjegyzők Kollégiuma elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatala főjegyzője.

– Viszont a találgatások napok óta folynak, és eddig csak az egyik oldal szólalt meg. Magyar Anna azt mondta, csak szóváltás volt önök között, majd azzal folytatta, mind a ketten azzal követtek el hibát, hogy a vitát az irodáján kívül is folytatták. Voltak szem- és fültanúk?
– Igen, négyen, öten. Ők segítettek megfékezni az elnök asszonyt. Nagyon nehezen szántam rá magam erre az interjúra, de a különböző nyilatkozatok miatt éreztem úgy, hogy nekem is meg kell szólalnom.

– Mi történt utána? Magyar Anna bocsánatot kért?
– Még aznap. Nem mások előtt, hanem csak nekem mondta.

– Most, hogy beszélgetünk, eltelt néhány nap, mit gondol az egészről?
– Még most is nagyon nehezen hiszem el, hogy ilyen velem megtörténhetett. Nagyon megviselt. Azóta nem alszom.

– Gondolkodott azon, hogy mi következik?
– Én eddig emelt fővel jártam, és ezután is emelt fővel szeretnék járni. Nekem nincs miért szégyenkeznem. Engem ért támadás hivatalos személyként, hivatalos ügyben a hivatalomban. A közgyűlés egyhangúlag választott meg tavaly júniusban. Tudták rólam, hogy egyik párthoz sem kötődöm, és ez azóta nem változott. A testületet tájékoztatni fogom, hogy mi történt, egyúttal kérem a képviselőket, hogy közös megegyezéssel távozhassak.

Jól értem, eldöntötte, hogy távozik?
– Igen, eldöntöttem. Nekem fontos, hogy nyugalom vegyen körül, és ennek ez az ára.

– Tesz jogi lépéseket?
– Egyelőre a lelki nyugalmam visszaszerzése a legfontosabb számomra.

Oláh Zoltán

***

Magyar Anna szerint hazudtunk, mégsem perel

Egy televíziós interjúban hazugságnak nevezte csütörtöki cikkünk tartalmának 99 százalékát Magyar Anna. A megyei közgyűlés elnöke tegnap kérdésünkre azt felelte, nem tervezi, hogy beperelné lapunkat.

„A cikkben foglaltak 99 százaléka hazugság" – állította egy csütörtöki televíziós interjúban Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke a lapunk aznapi számának első oldalas írásáról, amely arról szól, mi történt közte és a főjegyző között. Az elnök asszonytól ezért tegnap azt kérdeztük, ha mindezt így gondolja, tervezi-e, hogy sajtópert indít lapunk ellen. Azt mondta, nem tervez ilyet.

– Nem emlékszem pontosan, hogyan fogalmaztam a televíziónak; csütörtök délelőtt önnel beszéltem először, de azután több interjút is adtam – mondta Magyar Anna. – Valóban nehezményeztem a cikk címét, azt is, hogy ezzel a témával első oldalon és így foglalkozott az újság, de nem gondoltam perre: nem az én stílusom bíróságon rendezni a konfliktusokat. Azt gondolom, van annyira korrekt a kapcsolatunk, hogy együtt tudunk működni a jövőben, a történtek után is.

Magyar Anna: Nem emlékszem pontosan, hogyan fogalmaztam. Fotó: Karnok Csaba

Magyar Anna: Nem emlékszem pontosan, hogyan fogalmaztam.
Fotó: Karnok Csaba

Magyar Anna hozzátette, az elmúlt napokban a sajtó egyre finomabban fogalmaz a történtekről, lebegtet, és ez nem véletlen.

A www.szegedma.hu című internetes portál tegnap azt írta, csütörtök este a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten rendkívüli megbeszélést tartott a Fidesz hat Csongrád megyei választókerületi elnöke Kerényi Jánossal, a regionális pártigazgatóval, „Magyar Anna jövőjéről". Megkérdeztük Kerényit, aki azt mondta, egyáltalán nem volt ilyen megbeszélés. A Fidesz várhatóan jövő héten nyilvánít először hivatalosan véleményt a történtekről.

Bakos András

***

Rendkívüli közgyűlést akar az MSZP–SZDSZ-frakció

Rendkívüli ülés összehívását kezdeményezi a Csongrád Megyei Közgyűlés MSZP–SZDSZ-frakciója, s háromtagú vizsgálóbizottság felállítását javasolja annak feltárására, mi is történt pontosan Magyar Anna, a közgyűlés elnöke és Csonkáné Balda Ilona főjegyző között – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Kozma József. Az MSZP megyei frakciójának vezetője „megdöbbentő, példa nélküli esetnek" tartja a történteket, amely azonban szerinte az elmúlt két év egyenes következménye. Gazdag János képviselő úgy fogalmazott: a megyei kinevezésekben történt több hibás döntés – például a makói, szentesi középiskolák igazgatóinak esete – és az üzemorvosügy is hozzájárult ehhez. Simicz József frakcióvezető-helyettes pedig kijelentette: Magyar Anna tisztsége, a közgyűlés és Csongrád megye méltóságát is súlyosan megsértette, ezért nem maradhat pozíciójában.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!