Szeged és környéke

2019.08.15. 18:53

Megszűnt az ólomszennyezés - kicserélték a régi vezetékeket, újra iható a csapvíz a Rókusiban és a Zrínyiben

Szeptembertől már tiszta vizet ihatnak a csapból a diákok és a tanárok a szegedi Rókusi- és Zrínyi-iskolában is, miután a nyári szünetben kicseréltette a tankerületi központ az ólomtartalmú vezetékeket. Jelenleg a Fodor József kollégium ivóvizét és hálózatát vizsgálják a szakemberek.

T. R.

– A Rókusi Általános Iskola és a Zrínyi Ilona Általános Is­kola te­­rületén is elvégeztük a szüksé­ges ivóvízvezetékek cse­réjét, amelyre 1,8 millió forintot fordítottunk. A Szegedi Városi Kol­­légium Fodor József Tagintéz­ményében a hatósági ivóvízvizsgálatok és a vízvezeték-hálózat felülvizsgálatai jelenleg is zajlanak, de a szükséges intézkedé­seket megtettük a megfelelő mi­­nőségű ivóvíz biztosítása ér­­dekében – közölte érdeklődésünkre Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója.

Április végén vált biztossá, hogy két szegedi belvárosi is­kolában is jóval magasabb az ivóvíz ólomtartalma a megengedettnél. A két intézmény ivóvizének második, akkreditált laborban is ellenőrzött vizsgálata azután történt meg, hogy azt először a tavaly indult Nyitott Laboratórium programban önként bevizsgáltatták maguk az iskolák. A második vizsgálat megerősítette az első eredmé­nyét.

 

Akkor a tankerületi központ azonnal megtiltotta a csapvíz fogyasztását, vizesbal­lo­nokat helyeztek ki a Rókusiba és a Zrínyibe, azt itták a diákok és a tanárok – a csapokból folyó vizet csak kézmosásra használták. Mint kiderült, az 1930-as években épült két iskola belső ivóvízhálózatában maradtak olyan szakaszok, amelyek még ólomból készültek, innen ol­­dódott az egészségkárosító nehézfém a vízbe. Ezeket cserélték ki a nyáron.

Az ólommal szennyezett ivóvíznek egyébként semmilyen kü­lönös íze vagy szaga nincs, azt csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni. A Szegedi Vízmű Zrt. korábbi tájékoztatása szerint az 1970 előtt épült ingatlanoknál volt jellemző az ólomcsövek beépítése, azóta nem hasz­­nálnak ilyeneket.

Plesovszkiné elmondta, a nyá­­ri szünetben elvégezték a fenntartásukban lévő minden szegedi intézmény hatósági ivóvízvizsgálatát. Hozzátette, a Szabadkai úti kollégiumnál minden a szakmai protokoll szerint zajlik, azaz ha a hatósági vizsgálat igazolja, hogy magasabb az ivóvíz ólomtartalma a megengedettnél, szintén feltárják a szennyezés forrását, és cserélik a szükséges vezetékeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!