Szeged és környéke

2019.06.14. 10:30

Megújul a Lechner tér: most csak egy része, később talán az egész

A Szent Rozália-kápolna előtti tér és a Füredi utcához vezető sétány újulhat meg hamarosan Szeged belvárosában, ahol kiemelt figyelmet kap a rekreációs funkció erősítése és az örökségvédelem. Ez a projekt első üteme, a későbbiekben további munkáltok várhatók.

K.A.R.

A Lechner tér a belváros egyik legjelentősebb területe, amely a szegedi görögkatolikus közösség életének központja is egyben a Szent Rozália-kápolna révén. A tér évek óta elhanyagolt állapotban van, viszont a városüzemeltetési bizottság csütörtöki döntése szerint még a nyáron új arculatot kap, a mai kor igényeihez igazítják. Mint kiderült, a tervek a szabadidős lehetőségek növelésére fókuszálnak, illetve a rekreációs funkciót is erősítik, de új burkolatot kapnak majd a járdák is, ügyelve arra, hogy a kerékpárosok is át tudjanak tekerni a téren, amire jelenleg szabályosan közlekedve nincs lehetőségük. Most a munka első üteme valósul meg, a Szent Rozália-kápolna előtti részen és a Füredi utca irányába vezető sétányon dolgoznak, kiemelt figyelmet fordítva a örökségvédelemre.


A csütörtöki ülésen Szentistványi István, a bizottság alelnöke arról érdeklődött, a fejlesztés mennyire óvja a fákat. Kiderült, egy örökzöldet vágnak ki, erre az akadálymentesítés miatt van szükség, illetve a kápolna közeléből egy platánt átültetnek, mert kitakarná az épületet. A tájékoztatás szerint a fa még fiatal, így nem sérül meg az áttelepítéssel. Ha a kivitelezés során szükségessé válik, akkor újabb fákat is ültethetnek. A tér körül több iskola is elhelyezkedik, amelyek diákjai már eddig is használták a teret, most viszont szabadtéri foglalkozásokra is alkalmassá teszik a területet.

A fejlesztési terveket a Fontos Mérnök Stúdió Kft. készítette, a kivitelezéshez pedig június végére készülnek el a szükséges dokumentációk, tehát az önkormányzat ezt követően írhatja ki a pályázatot a kivitelezésre.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!