Szeged és környéke

2019.08.30. 22:48

Megújult iskolában indul a tanév Deszken - időkapszulát helyeztek el az átadón

1930 óta nem történt felújítás a Zoltánfy István Általános Iskolában, most viszont uniós forrás segítségével komplex fejlesztést végezhettek. Így megújult épületben nyithatták meg pénteken a tanévet a deszki diákok és pedagógusok.

K.A.R.

Deszken 1930-ban adták át a Régi iskola néven ismert oktatási intézményt, melyben azóta csupán apróbb festések, felújítások történtek, de teljes körű rekonstrukció a fennállása óta nem történt egészen mostanáig. Pénteken a tanévnyitó részeként adták át a TOP-os forrás segítségével megújított Zoltánfy István Általános Iskolát, melynek homlokzatára visszakerülhetett a két angyal által összefogott címer, valamint a Magyar Királyi Állami Elemi Iskola elnevezés is.

Megújult iskolában indul a tanév Deszken - GALÉRIA. Fotó: Karnok Csaba

Az eseményen Király László polgármester elmondta, a korszerűsítés során igyekeztek megőrizni a régmúlt emlékeit, így megmaradt például kívülről a téglás burkolat. Összesen 142 millió forintot nyert pályázati úton az önkormányzat öt épület rekonstrukciójára, ennek részeként végezték el az összetett, homlokzati díszekkel tagolt épület homlokzati hőszigetelését, világításrendszer teljes cseréjét, a fűtésrendszer felújítását az iskolában.

 

1969-ben egy időkapszulát helyeztek el az akkori pedagógusok és diákok a földbe, több deszki is segítette ennek megtalálását, ugyanis a mostani ünnepségen szerették volna kinyitni, hiszen letelt a 25 év, azonban senki sem találta meg, pedig hét verzió is volt hollétére. Végül egy nyolcadik állt elő: a Tempfli tér 2015-ös felújításakor a markolók vihették magukkal. Most azonban újabb időkapszulát tettek le, amiben az önkormányzati fejlesztésekről, a gazdasági helyzetről szóló dokumentumokat, az iskola felújítása előtti és utáni képeket helyeztek el.

Vid György igazgató szerint nagy öröm, hogy egy gyönyörűen felújított intézményben kezdhetik meg a 2019/2020-as tanévet. A diákot biztatva azt mondta, nem kell aggódni, csupán 184 napot kell tanulni, de közben is sokat játszanak, kirándulnak és énekelnek majd. Az elsősök szüleit arra kérte, biztassák gyermekeiket, hogy örömmel járjanak iskolába, míg a pedagógusokkal figyelnek az óvoda és iskola közötti átmenetre.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!