Szeged és környéke

2015.03.18. 21:38

Megváltoztatják a Ságvári-gimi nevét, utána egyeztetnek

Rétvári Bence államtitkár Szabó Sándor szegedi országgyűlési képviselőnek írt leveléből kiderül, az EMMI nem enged, megváltoztatja a Ságvári-gimnázium nevét, utána egyeztet. A Rektori Hivatal válaszolt.

Szabó C. Szilárd

Az SZTE Rektori Hivatalának közleménye

A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Gyakorló Gimnáziumának átnevezése ügyében Rétvári Bence államtitkár úr és Szabó Sándor országgyűlési képviselő úr között lezajlott levélváltással kapcsolatban sajtóhírek jelentek meg 2015. március 19-én. Bár a levelezés tartalmáról a sajtóhíreken kívül nincs semmilyen konkrét információja a Szegedi Tudományegyetem vezetésének, illetve az SZTE 2015. februári közleményéhez képest egyéb érdemi fejleményről sincs tudomása, az üggyel kapcsolatban a következőket kívánja ismételten leszögezni.

A felsőoktatási intézmények fenntartói irányítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Felsőoktatási Államtitkárság képviseli, így az SZTE vezetése az SZTE gyakorló iskolája elnevezése kérdésében is Palkovics László államtitkár úrral áll kapcsolatban. A vele való egyeztetések során kiderült, hogy a jogi szabályozás nem ad választ a pontos eljárásrendre. Sőt: bizonyos ellentmondás van a Köznevelési törvény és a Felsőoktatási törvény között abból a szempontból is, hogy formálisan kinek kell kezdeményeznie a névváltoztatást.

A Szegedi Tudományegyetem vezetésének jogi álláspontja szerint e kezdeményező nem lehet az SZTE, mert ezzel sérülne az emberi erőforrások miniszterének a Felsőoktatási törvényben egyértelműen megfogalmazott joga. Az EMMI Felsőoktatási Államtitkárság jelezte, hogy egyértelmű helyzetet kíván teremteni, szükség esetén a jogszabályok megfelelő módosításával. Erre megfelelő idő áll rendelkezésre, mivel a névváltoztatást egyébként is csak a következő tanév kezdetével lehet végrehajtani.

Korábban

Miért kell erővel átnevezni a Ságvári-gimnáziumot Szegeden, amikor erre nincs is egyértelmű törvényi kötelezettség? – ezt kérdezte írásban a parlamentben Szabó Sándor szegedi szocialista országgyűlési képviselő még februárban [namelink name="Balog Zoltántól"], az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) vezetőjétől. A honatya azt írta levelében, hogy egy közösségi portálon már több mint tízezren próbálják megvédeni a „ságvárizmust".

Szerinte az idén 60 éves intézmény keményen megdolgozott hírnevéért, amit nem lehet egyszerűen egy másik név mögé préselni. Hangsúlyozta, szegediként csak megerősíteni tudja a tiltakozók álláspontját, a Ságvári-gimnázium neve brandet jelent nemcsak a városban, hanem az egész országban.

„A minisztérium álláspontja az, hogy nincs mérlegelési joga, törvénysértő a helyzet, emiatt az intézményt át kell nevezni (...) utánanéztem a szabályozásnak, és nem találtam a törvényben erről semmit. A tavaly megváltoztatott felsőoktatási törvény ugyanakkor valóban utal arra, hogy a névváltoztatásról szóló döntést az ön hatáskörébe (Balog Zoltán – a szerk.) utalja, ebből azonban szerintem nem következik egyértelműen a Szegedi Tudományegyetem fenntartásában működő intézménnyel kapcsolatos névváltoztatási kötelezettség" – írta levelében [namelink name="Szabó Sándor"].

„Mindezek miatt kérdezem, miért kell átnevezni az intézményt tízezrek tiltakozása, valamint Ságvári Endre még a történészek szerint sem azonos módon történő megítélése ellenére is, amikor ráadásul erre még egyértelműen jogszabályi kötelezettsége sincsen?" – kérdezte a szegedi képviselő.

Szabó Sándor tegnap megkapta a választ Rétvári Bencétől. Az EMMI államtitkára levelében – mint ahogy korábban – a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalására hivatkozott. Ez kimondja, hogy Ságvári Endre neve „a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint (...) 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartáshoz kapcsolható".

Az államtitkár szerint egy demokratikus ország értékrendje nemet mond minden totalitárius, népirtó rendszerre, és nem tekinti hőseinek, példaképeinek azokat az embereket, akik diktatúra kiépítésében vagy a diktatúra eszméinek terjesztésében játszottak szerepet. Úgy véli, az iskola figyelemre méltó teljesítménye és tiszteletre méltó hagyományai nem Ságvári Endre nevének következményei. Szerinte fontos, hogy mindenki számára vállalható példaképei legyenek az intézménynek, ne olyanok, akik megosztják az embereket.

„A viták is igazolják, hogy meg kell hallgatni a felmerülő véleményeket, egyeztetni kell, és a szükséges konzultációk lefolytatását követően hozható meg a végleges döntés. Az iskola új névadójának megtalálása a helyi közösségek szempontjaira és a lokálpatrióta javaslatokra tekintettel történhet meg. A helyiek véleményének ismeretében lehetséges dönteni arról, hogy a gimnázium új elnevezése milyen konszenzusos megoldás mentén születik meg, azonban a törvények betartása nem kérdőjelezhető meg" – írta [namelink name="Rétvári Bence"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!