Szeged és környéke

2015.02.09. 21:12

Megvan a korlát első darabja a Stefánián

Szeged - Már látni, milyen lesz a leendő szegedi belvárosi partfal korlátja: elkészült egy mintaszakasz, amit felszereltek a Stefánián. Május végén átadják a partfal-rekonstrukciós beruházást.

F. K.

A Stefánián, pont az Ativiziggel szemben, már látható annak a partfalra szerelt korlátnak a darabja, amelynek minimum két funkciója lesz a jövőben: egyrészt védi a járdán sétálót, másrészt láthatóvá teszi a Tiszát, amelyet a korábbi vasbeton partfal eltakart. Ma még megtévesztő az új partfal magasnak tűnő fala, de tudni kell: mellette felemelik a járdaszintet, ezáltal „megnyílik" a panoráma.

Az egy méter magas korlát horganyzott lapos acél- és szögacél elemekből készült – nyilatkozta [namelink name="Kozák Péter"], az Ativizig igazgatója –, azért állították fel, hogy a helyszíni tapasztalatok alapján pontosítsák a gyártás további részleteit.

Megvan a korlát első darabja. Fotó: Kuklis István

Megvan a korlát első darabja. Fotó: Kuklis István
Hol tart a 2014 elején elkezdett építkezés? Elkészültek a földfelszín alatti résfalak, a szürke színű köpenyfalnak pedig mintegy másfél kilométere, amelynek a tetejére ráhelyezték a fejgerendákat is.

Május végére készül el

2,2 milliárd forintból 2015. május 29-ére befejeződik a szegedi partfal Árvízi emlékműtől a Bertalan hídig tartó 2,1 kilométeres szakaszának rekonstrukciója. A szegedi önkormányzat az uniós pályázat kedvezményezettje, az Ativizig a szakmai felügyeletet látja el, a kivitelező a Szeged S-H-K 2013 Konzorcium, amellyel 2013. november 29-én írták alá a szerződést. Az EU 1,5 milliárddal támogatja a projektet, 700 millió forint az önerő összege. A beruházás 2014. január 29-én rendhagyó „első kapavágással" indult el: elszállították Lapis András Kalapos hölgyét a klinikák elől.

A Felső-Tisza parti szakasz kivételével befejeződtek az árokszivárgó építési munkálatai. Elhelyezték a mobilfal-elemek rögzítésére szolgáló talplemezeket. Az Ativizig szakemberei előzetes próbaszerelést is tartottak: szakaszosan kirakták a mobil fal tartóoszlopait és betétgerendáit. A klinikák és a múzeum előtti szakaszon ezekben a napokban fejezik be a lépcsők, fejgerendák és köpenyfalak betonozási munkálatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!