Szeged és környéke

2012.07.19. 20:54

Megyei képviselők aktivitása a parlamentben: szószátyárok és szófukarok

Szeged - Varga Géza (Jobbik) beszélt a legtöbbször és a legtöbbet az Országgyűlés idei tavaszi–nyári ülésszakán a Csongrád megyéhez kötődő képviselők közül. B. Nagy László (Fidesz) egy szót sem szólt fél év alatt a parlamentben.

Szabó C. Szilárd

Előző héten ért véget az Országgyűlés idei tavaszi–nyári ülésszaka. Február és július között a parlament elfogadott 46 új törvényt, 84-et pedig módosított. A 130 megszavazott jogszabály közül 27 esetben valamilyen nemzetközi egyezményt hagyott jóvá az Országgyűlés. A képviselők 58 országgyűlési határozatot is megszavaztak. Az elmúlt két évben csaknem ötszáz törvényt hozott a Ház; ezek közül százharmincat – például az új büntető törvénykönyvet, a jegybanktörvény módosítását, az új adókról szóló jogszabályokat és az Országgyűlésről szóló törvényt – az idei tavaszi–nyári ülésszakon szavaztak meg a képviselők.

Megnéztük, a 14 Csongrád megyei képviselő közül ki hányszor szólalt fel, illetve mennyit beszélt az elmúlt fél évben.

Jacob Gábor munkája. Nagyítható illusztráció!

Jacob Gábor munkája. Nagyítható illusztráció!

Meggyes teljesítménye: egy igen, egy nem

A szófukarság parlamenti csúcsát Esztergom korábbi polgármestere, [namelink name="Meggyes Tamás"] fideszes politikus tartja, aki az alakuló ülés óta, 26 hónap alatt 1 másodpercet beszélt. 2010. november 10-én annyit mondott: igen. Volt egy technikai megszólalása is 2 másodpercben. 2010. július 12-én azt mondta: nem. Meggyes képviselői havi bruttó tiszteletdíja 394 ezer 230 forint, amihez jön még havi 295 ezer 673 forint választókerületi pótlék, valamint 115 ezer 950 forint lakhatási támogatás.

A parlament honlapja alapján [namelink name="Varga Géza"] Galga menti agrármenedzser – aki 2010-ben Szentesen indult a választáson, de a Jobbik országos listájáról jutott a Tisztelt Házba – beszélt a legtöbbször (41-szer) és a legtöbbet (3 óra 47 perc) az idei tavaszi–nyári ülésszakon. A jobbikos politikus egyebek mellett szónokolt a hungarikumokról, hozzászólt a géntechnológiai tevékenységről, valamint az állattenyésztésről szóló törvény módosításához is. Vargát párttársa, [namelink name="Zagyva György Gyula"] (Jobbik) követi a megyei listán. Zagyva – aki elhíresült felszólalásában még 2010 májusában a trianoni emléknap vitájában a Fidesz padsoraiba átmutatva azt mondta valakinek, aki kommentálta szónoklatát: „Ezt majd a folyosón megbeszéljük!" – idén 15-ször szólalt fel 1 óra 22 percben. A dobogó harmadik fokán [namelink name="Bodó Imre"] (Fidesz) áll 39 perc 46 másodperces teljesítményével. Tiszasziget polgármestere tízszer szólalt fel a T. Házban a tavaszi–nyári ülésszakon. A legtöbbször a jövő évi központi költségvetésről mondta el véleményét.

[namelink name="Nógrádi Zoltán"], [namelink name="Mágori Józsefné"], [namelink name="Bohács Zsolt"], [namelink name="Lázár János"], [namelink name="Vincze László"], [namelink name="Farkas Sándor"] (mind Fidesz), [namelink name="Botka László"] (MSZP), [namelink name="Kalmár Ferenc"] (KDNP) 14–38 percet beszélt a parlamentben az elmúlt fél évben.

A negatív csúcsot [namelink name="B. Nagy László"] (Fidesz) honatya, Csongrád megyei kormánymegbízott tartja a megyei listán, aki egy szót sem szólt az idei tavaszi–nyári ülésszakon. A fideszes politikus amúgy sem túl bőbeszédű a parlamentben, hiszen az Országgyűlés 2010. május 14-i megalakulása óta eddig csak egyszer, 2010. július 6-án hallhatta őt szónokolni 6 perc 10 másodpercben a T. Ház. Akkor a jelzálogjog-bejegyzéssel kapcsolatos bírálatokhoz szólt hozzá az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló vitában. [namelink name="Ujhelyi István"] szocialista képviselő, az Országgyűlés alelnöke sem volt szószátyár a vizsgált időszakban – mindössze kétszer szólalt fel 4 perc 42 másodpercben. [namelink name="Magyar Anna"] (Fidesz), a Csongrád megyei közgyűlés elnöke sem volt túl beszédes – kétszer beszélt összesen 6 percben az elmúlt fél évben.

* * *

Schiffer András és Gaudi-Nagy Tamás az élen

Az Országgyűlés 2010. május 14-i megalakulása óta [namelink name="Schiffer András"] (LMP) szólalt fel a legtöbbször (627-szer 47 óra 53 percben) és [namelink name="Gaudi-Nagy Tamás"] (Jobbik) beszélt a legtöbbet (599 alkalommal 49 óra 50 percet) a parlamentben. [namelink name="Orbán Viktor"] kormányfő 7 óra 48 percet, [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] volt miniszterelnök 1 óra két percet beszélt ebben a ciklusban a T. Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!