Szeged és környéke

2015.09.09. 18:00

Méhnyakrák után szült egészséges gyereket Bettina

Szeged - Méhnyakrákkal műtötték, három évvel később mégis egészséges kisfiúnak adott életet egy szegedi anyuka. Az ezt lehetővé tévő műtéti eljárás kidolgozásában szegedi orvosok is részt vettek. Bettina csodájához azonban még egy dolog kellett: az asszony pozitív hozzáállása.

Timár Kriszta

– A legtöbb, amit egy betegség során az ember megtehet magáért, hogy pozitívan áll a dolgokhoz. Én így tettem.

Így foglalta össze nem mindennapi történetét a szegedi Tóth Bettina, aki hétfőn egészséges kisfiúnak adott életet. Ez pedig kisebbfajta csodának is tekinthető, három éve ugyanis méhnyakrákot diagnosztizáltak nála. Egy világviszonylatban is egyedülálló műtétnek köszönhetően azonban mégis teherbe eshetett.


– Három szegedi tagja is van annak a munkacsoportnak, mely 1997-ben kidolgozott egy olyan eljárást, aminek köszönhetően ezek a betegek nem kell, hogy lemondjanak a gyermekvállalásról – mondta el [namelink name="Németh Gábor"], a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgató helyettese. Az azóta már világszerte is alkalmazott eljárás lényege, hogy a méhnyak eltávolítása után a méhet a hüvelycsonkhoz varrják vissza. Mivel ez a műtét jóval bonyolultabb, mint a hagyományos, és kevés szakember tudja elvégezni az országban, csupán azokban az esetekben alkalmazzák, ha a páciensnek még nincs gyermeke, vagy fiatal és tervezi a családbővítést. Hazánkban eddig négy esetben tudott egy ilyen műtét után teherbe esni az egykori beteg – Bettina az első szegedi.

Méhnyakrák után szült egészséges gyereket. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

– Az előző terhességem alatt derült ki, hogy méhnyakrákom van. Bár évente jártam szűrésre, valószínűleg a várandósság hozta ezt elő – mesélte a 33 éves asszony. A különleges műtétet úgy végezték el rajta a fővárosban, hogy 18 hetes magzatot hordott a szíve alatt. Bár az eljárás lehetőséget adott volna arra, hogy ennek köszönhetően kihordhassa a babát, három nappal később végül meg kellett szakítani terhességét. Viszont esélyt kapott arra, hogy még lehessen gyermeke.


– Sokként ért a diagnózis annak idején, de bíztam benne, hogy minden rendben lesz. Sokat segített a történtek feldolgozásában, hogy tudtam, van még remény. Számítottam is rá, hogy sikerül újra teherbe esnem, így amikor ez bebizonyosodott, nagyon boldog voltam.

Méhnyakrák után szült egészséges gyereket. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

A legtöbb terhesség ezek után már csak mesterséges megtermékenyítéssel jön össze, Bettina babája viszont természetes úton fogant meg. Ráadásul kisbabáját is sikerült a 38. hétig bent tartani, mely szintén nagyon ritka ilyen esetekben, így Roni teljesen egészségesen és fejletten jött világra, speciális császármetszési eljárással. – Erre azért volt szükség, mert éppen azt a részt távolították el a korábbi műtéttel, melyen eredetileg a császármetszést végezzük – magyarázta Sári Tamás, Bettina kezelőorvosa.


A szegedi asszony kisfiát ölelgetve azt mondta: példája is azt bizonyítja, hogy ha valamiben nagyon hiszünk, akkor az sikerülhet, még ha reménytelennek tűnik is. A méhnyakrák kezeletlenül halált okoz, ő viszont a kór ellenére is egészséges kisfiúnak tudott életet adni. Mi több, ha szeretnék, akár még testvére is lehet a kisfiúnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!