Szeged és környéke

2017.06.22. 12:44

Memóriateszt: Tudjuk, mikor járnak le az igazolványaink?

A családi nyaralásokra sokan autóval indulnak neki, ezért a kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében nem árt tudni, hogy jogosítványunk, személyi igazolványunk és kocsink műszakija mikor jár le. A dátumokon kívül rengeteg számsor és kód cikázik az emberek fejében.

K. G. G.

– Amióta nyugdíjas vagyok, igyekszem elfelejteni a számomra kevésbé fontos számsorokat és kódokat – mondja Takács Ferenc.


A nyugdíjas rádió- és tévéműszerész jogosítványa és forgalmija érvényességi idejének fejben tartását tartja mindennél fontosabbnak. – Sokat használjuk a kocsit, a belföldi utazásokra is azzal megyünk – közölte.

Hogy közlekedni tudjunk, az irataink érvényességét figyelni kell. Ez hatványozottan fontos nyáron, amikor sokan autóval mennek nyaralni. Egy közúti ellenőrzésnél a személyit, a jogosítványt és a forgalmit kérik el, ha ezek közül valamelyik lejárt, büntetésre számíthatunk. Lejárt műszakinál például a pénzbírság összege 40–60 ezer forint között mozog attól függően, hogy az mennyivel lépte túl a három hónapot. Olcsóbban megússzuk – 20-30 ezer forint –, ha elismerjük a szabálysértést, és a helyszíni bírság mellett döntünk.


Ferenc – ahogy említette – hónapra pontosan meg tudta mondani jogosítványának az érvényességét, de személyije és forgalmija lejáratának évszámát is eltalálta. – Ezenkívül már csak a mobiltelefonom PIN-kódját tartom fejben. Ez akkor is beugrik, ha álmomból riasztanak fel, ugyanis az eredeti kódot átírtam a születésem évére. Bankkártyát nem használok, és a számítógépet is inkább a feleségem használja. Műszerészként annyi különböző tévé- és rádiótípust kellett a fejemben tartanom, hogy mára tényleg már csak a legszükségesebb számokat tartom észben – magyarázta a férfi.


– Meddig is érvényes egy jogsi? – morfondírozott a sándorfalvi Makra Szabolcs. Az üzletkötőként dolgozó fiatalember végül jogosítványának és személyi igazolványának az érvényességi idejére is ugyanazt a dátumot mondta, amelyek évekkel elmaradtak a valós időponttól. – De a személyim azonosítószámát és még vagy húsz egyéb számsort vagy kódot pontosan tudok. Sok árat kell fejben tartanom a munkám során, és több nagyker vásárlásnál kéri a kocsi rendszámát és a személyi igazolvány számát. Ezt jobbnak láttam megtanulni, semmit mindig nyitogatni az okmánytartót – magyarázta Szabolcs.

Kerti Sándorné Jutka jogosítványa már idén lejár, pedig szentül hitte, hogy csak jövőre kell megújítania. Fotó: Török János

Kerti Sándorné Jutka jogosítványa már idén lejár, pedig szentül hitte, hogy csak jövőre kell megújítania. Fotó: Török János

– A jogosítványom 2018 októberében jár le – mondta meggyőzően Kerti Sándorné Jutka. A nyugdíjas asszony nagyon meglepődött, amikor vezetői engedélyében ezután meglátta, hogy az csak 2017. december 10-éig érvényes. – Hát szerencse, hogy most ránéztem. Valószínűleg azért nem adták meg az érvényességi időt az előzőekhez képest több időre, mert már elmúltam 70 éves – magyarázta Jutka. Elmondta, hogy régen a tb-nél dolgozott, ahol mások nyugdíjának a kiszámolása volt a feladata. – Szinte egész életemet a számok között éltem le, ezért többek között a bankkártyám és a mobilom PIN-kódját is fejből tudom – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!