Szeged és környéke

2015.12.16. 18:34

Menzafigyelő - sorbaállás helyett bankkártyás fizetést akarnak

Szavazzon a delmagyar.hu-n, mit vár az óvodai és iskolai menzafigyelő rendszertől! Azt már jelzi, be van-e fizetve a gyerek ebédje, de a szolgáltatáshoz bankkártyás átutalás is kapcsolható.

Dombai Tünde

Mától egy héten át szavazhatnak olvasóink a delmagyar.hu-n arra, hogy fizetnék-e interneten óvodás, illetve iskolás gyerekük ebédjét sorbaállás helyett. Azt is el lehet dönteni például, hogy szívesebben mondanák-e le okostelefonról az étkezést, ha a gyerek beteg. Sőt, arról is tájékoztatást lehetne kérni, hogy evett-e, és ha igen, mit, és mikor ült asztalhoz a szemük fénye. Nem, ez nem a távoli jövő, hanem rövidesen a valóság lesz Szegeden. Olvasóink válaszait a felsorolt szolgáltatások fejlesztőjéhez, az önkormányzati RITEK Zrt.-hez továbbítjuk.

– El sem tudom mondani, mennyire megkönnyítené az életünket ez az újítás, évek óta könyörgünk érte. Most a három testvért három különböző újszegedi óvodába és iskolába járatjuk. Persze mindenütt a hónap más napján kell ebédet befizetni a meghatározott órákban, amikor mi a feleségemmel még javában dolgozunk. Ez háromnapi sorbaállást, rohanást, idegőrlést jelent. Az ebéd lemondása megint tortúra, mert vagy elfelejtem felhívni az óvodát, vagy későn szólok, és fizetek fölöslegesen. Mindezt a 21. században!  – mesélte a Tisza-parti iskola előtt egy apuka. Csaba mindenképpen szavazni fog a Délmagyarország és a RITEK közös kérdőívén, a delmagyar.hu-n.
 

Aki leolvasott, ehet. A Gábor Dénes középiskolában flottul ellenőrzik, mindenki befizetette-e a menzát. Fotó: Karnok Csaba

Aki leolvasott, ehet. A Gábor Dénes középiskolában flottul ellenőrzik, mindenki befizetette-e a menzát. Fotó: Karnok Csaba


A sorbaállás kiküszöbölésére és az adminisztráció egyszerűsítése, gyorsítása érdekében fejleszti a RITEK Zrt. azoknak az óvodáknak, általános és szakképző iskoláknak, gimnáziumoknak, kollégiumoknak az internetes rendszerét, amelyek a nevelési-oktatási  intézmények gazdasági szolgálatához (NGSZ)  tartoznak. – Elsősorban a bankkártyás fizetést akarjuk lehetővé tenni interneten keresztül. Persze a készpénzes befizetés is megmaradna, mert nem minden családban van okostelefon és bankkártya. A befizetésen kívül a szoftver arra is alkalmas lesz, hogy különféle alapvető adatokat adminisztráljon – tájékoztatott a RITEK vezérigazgatója. Drégelyi Zoltán hozzátette, a fejlesztés első lépéseinek árát a cégük kigazdálkodta. A munkát önkormányzati forrásból tervezik folytatni több tízmillió forintért, de ha szükséges, felhasználják rá a saját tartalékaikat. A következő tanévtől a menzafigyelő rendszer már működhet.



– Jelenleg 12 szegedi középiskolában és kollégiumban nagyjából 3 ezer diák veszi igénybe a közétkeztetést úgy, hogy menzajegy-automatán lehúzza a hozzávaló menzakártyáját. Ezzel bejelentkezik a konyhára, vagyis igazolja, hogy befizette az ebédpénzt, és még nem evett – tudtuk meg Ruzsity Krisztinától. Az NGSZ igazgatója elmondta, a mostani rendszer is csökkenti a papírmunkát. Tesztelték a menzajegy-automatát egy általános iskolában is, sikerrel. 23 intézményben 10 ezer tanuló számára március végéig szereznek be ilyen leolvasókat; a beszerzés előkészítése most folyik. Ennek bővítése lehet a bankkártyás fizetés és más adatok rögzítése, gyűjtése. Az online befizetést és adminisztrációt az 50 helyi óvodánál is alkalmaznák. A menzajegy-automaták a Szegedi Szakképzési Centrumban zökkenőmentesen működnek. Tegnap a leolvasó a Gábor Dénes középiskolában is bizonyított: zöld lámpát mutatott a bejelentkező éhes menzásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!