Szeged és környéke

2007.11.20. 21:01

Mérésteszt sajttal és parizerrel Szegeden

Szeged - Hol mérnek a legpontosabban? Erre a kérdésre kerestük a választ szegedi élelmiszerboltokban. Mindenhol tíz deka párizsit és tizenöt deka sajtot kértünk, majd a mérleg mutatóját vizslattuk.

Kiss Gábor Gergely

– Egy almát kérek!
– Kettő maradhat?
Ezzel a viccel is felvezethetnénk alábbi írásunkat, bár tőlünk még csak meg sem kérdezték egyik csemegepultnál sem, hogy maradhat-e a többlet. Eldöntötték maguk, hogy marad. Szegedi élelmiszerboltokban jártunk, és mindenhol tíz deka párizsit és tizenöt deka sajtot kértünk. Kíváncsiak voltunk, hogy hol mérnek a legpontosabban.

A nagyáruház élelmiszerosztályán a kért sajtmennyiségnek egyből fölémértek: pontosan 1,6 dekagrammal. Időnk sem volt ellenkezni, az eladó már nyújtotta is felénk a becsomagolt Csíziót. A párizsit egy másik pultostól kaptuk és majdnem elégedettek voltunk munkájával: a mérleg 9,8 dekát jelzett. Közvetlenül előttünk azonban ennek a pultosnak is meggyűlt a baja a mértékkel: egy nyugdíjas asszony húsz deka sajtos párizsit kért, több mint három dekával kapott többet.

Sehol nem tudtak pont annyiat mérni, amennyit vásárolni szerettünk volna Fotó: Karnok Csaba
– Soha nem szokott szólni, ha többet kap, mint amennyit kér? – érdeklődünk Magdolnától. Azt is elmondtuk neki, hogy a többlet majd negyven forintjába kerül. A nyugdíjas asszony tapasztalata szerint az eladók száját csak a drágább termékeknél hagyja el az ominózus kérdés: „Maradhat?" – Ha azt mondjuk, igen, akkor megköszönik – hallottuk a törzsvásárlótól. Meg azt is, hogy mivel előre szeletelt volt a párizsi, valóban kaphatott volna pontos mennyiséget. Ennek ellenére nem szokott reklamálni.

A Széchenyi téri Matchben mindkét meccset a pultos nyerte. Parizerből 10,8, sajtból 16 dekát mért nekünk. Bár a legolcsóbb termékekből kértünk, csak rajtunk húsz forintot nyert az áruház. Itt találkoztunk Pál Gáborral. Az egyetemista fiú virslit vásárolt. – Olyan még nem fordult elő velem, hogy két pár helyett hármat adtak volna – mondta nevetve, majd egy „varázslatot" is elmesélt.


– Negyven deka darált húst kértem az egyik áruházi eladótól. Ő feltett a mérlegre egy húsdarabot, ami két dekával volt több. Kérdezte, maradhat-e. Az igenlő válasz és a darálás után azonban már negyvenhét dekát mutatott a mérleg, új kérdést pedig nem tett fel a lány. Szerintem a darálóban előzőleg maradt hús növelte a súlyt. Azóta nagyobb adag vásárlásánál öt dekával mindig kevesebbet mondok: ha fölé mérnek is, nem járok rosszul – magyarázta.

A Sport ABC-ben kiszolgáló pultosnak ötöst adtunk: a párizsi rúdból pontosan tíz dekát szelt le. Ennek tudatában sajtvágási technikáját is nyugodt szívvel figyeltük – vesztünkre. Két és fél dekával mutatott többet a digitális számláló, ami plusz negyvenkét forintunkba került. Méréstesztünket a Budapesti körúti Reálban fejeztük be. A sajtnál szintén két és fél, a parizernél egy deka volt az eltérés.
Igaz, mínuszban.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!