Mérik a vércukorszintet

Csongrád megyében négy patika vesz részt az Egy csepp figyelem programban, melynek segítségével alig kétszáz forintért bárki megméretheti vércukorszintjét. A korai felismerés ennél a betegségnél nagyon fontos, mert a kór hosszú ideig tünet nélkül rombolja a szervezetet.
A vércukorszintmérés mindössze pár másodpercet vesz igénybe. Fotó: Schmidt Andrea

Hétfő óta bárki megméretheti vércukorszintjét egy egyszerű vizsgálattal az Egy csepp figyelem programban résztvevő gyógyszertárakban. A vércukormérő készüléket, valamint az egyszer használatos eszközöket a patikusok segítenek kezelni, így elég egyetlen csepp vér, valamint tíz másodperc és kiderül: van-e probléma a szervezet vércukorszint-szabályozásával. A vizsgálatért a patikusok nem kérnek pénzt: csupán a tű és a tesztcsík árát kell kifizetni.

Ha az éhgyomorra mért érték 5,6 mmol/l felett van, már érdemes orvoshoz fordulni. A megemelkedett vércukorszint nem mindig okoz panaszokat, vagyis a szervezetet láthatatlanul rombolja. Károsíthatja például az ereket. Ez később vakságot, infarktust vagy vesebetegséget is okozhat. Ezért fontos, hogy időben kiderüljön a kezdődő cukorbetegség. Szegeden két patikában, a Szabadkai úti Szent Lászlóban, valamint a Kossuth Lajos sugárúti Vasas Szent Péterben, Mórahalmon az Ezüstkehelyben, Hódmezővásárhelyen pedig a központi gyógyszertárban helyezték el a vércukormérő készüléket.

Az új kezdeményezés hasznos – véli Szabó Valéria, a Szent László patika vezetője –, hiszen a gyógyszertárakban sokan megfordulnak, ráadásul vásárlási szokásukból már következtetni lehet arra, ha esetükben a diabétesz lehetősége fennáll.

– Az almaformájú elhízás, a szájszárazság, a vérnyomás vagy koleszterinproblémák, valamint a nehezen gyógyuló sebek utalhatnak cukorbetegségre. Az ilyen panaszokkal érkezőknek külön felhívjuk a figyelmét arra, hogy érdemes lenne elvégeztetniük a vizsgálatot – mondta a patikavezető.

Mivel a mért érték minden esetben tájékoztató jellegű, diagnózis megállapítására nem alkalmas, azokat, akiknél a normálisnál magasabb értéket mérnek, a gyógyszerészek egy kitöltött mérési lappal orvoshoz irányítják. Nekik csak a szűrés a feladatuk, ám már ezzel is nagy segítséget adnak ahhoz, hogy a ma már egymillió magyar embert fenyegető betegséget idejében felfedezzék.