Szeged és környéke

2019.07.09. 10:13

Mérséklődött a szúnyoginvázió: eltűnt a vérszívók többsége Szegeden

Hatékony volt a két héttel ezelőtti repülős szúnyogirtás Szegeden: a korábbi átlagos 200 helyett legutóbb már ,,csak" 40 szúnyogcsípést számláltak óránként. Maradtak azonban kritikus helyek.

T. R.

– A legutóbbi, 22 helyszínen el­­végzett csípésszámlálás szerint a korábbi értéknek átlagosan 20 százalékára esett vissza a szú­­nyogok száma Szegeden. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 200 helyett „csak" 40 csípést számláltunk múlt hétfő este, ami már egy elfogadhatóbb érték. Maradtak persze kritikus helyek – mondta el Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. igazgatója, akit arról kérdeztünk, mennyire volt hatékony a vérszívók két héttel ezelőtti légi kémiai gyérítése.


A kiadós májusi csapadék, majd a rákövetkező hőség rendkívül kedvező volt a szúnyogok fejlődéséhez, emiatt az ország több más területéhez hasonló­­an egész Csongrád megyében szúnyoginvázió alakult ki. A ka­­tasztrófavédelem azonban – mivel máshol még súlyosabb volt a helyzet – nálunk csak jú­­nius végén tudta elindítani a permetező repülőgépeket.


Makrai Lászlótól megtudtuk, az átlagos 40 körüli csípésszám nem azt jelenti, hogy Szegeden mindenütt egyformán megritkultak a vérszívók. A belvárosban és a lakótelepeken több­nyi­­re nulla körülire sikerült leszorítani a szúnyogok számát, a külső városrészekben viszont – mint Tápé, Szőreg, Újszegeden a Holt-Maros környéke vagy Gyálarét – még legutóbb is 50 vagy afölötti értékeket mértek. Mindezt annak ellenére, hogy a földi kémiai és biológiai gyérítést fo­­lyamatosan végzi a környezetgazdálkodás. A földi kémiai gyérítést főleg a szabadtéri rendezvények helyszínein hajtják végre, 1-2 nappal a rendezvény előtt. Biológiai gyérítést az ártérben, a csatornák és kubikgödrök környékén végeznek.


Azt nem tudni, mikor lesz legközelebb légi kémiai gyérítés a városban. Kérni ugyan kérték, de amíg az ország más részein a szegedinél aggasztóbb a szúnyoginvázió, a szűkös repülőkapacitás miatt nem tudni, mikor jutnak el legközelebb Szegedre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!