Szeged és környéke

2019.06.22. 13:06

Mesterségek Ünnepe: a szegedi papucs lesz a főszereplő

Idén 33. al­­kalommal rendezik majd meg az ország legnagyobb népművé­szeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét.

Timár Kriszta

 A Budavári Pa­­lotában szervezett, hajdani vá­­sárok hangulatát idéző fesz­­tivált augusztus közepén tartják. Kiemelt témája a lábbelikészítés lesz, és különösen nagy hangsúly kerül a szegedi papucsra.


A bársonyfejű, bőrtalpú papucsot Szeged városa 2005-ben védendő terméknek nyilvánította, a papucskészí­tés hagyománya 2013-ban be­került a szegedi, 2014-ben a Csongrád megyei értéktárba, 2015 óta pedig a Magyar Értéktár kiemelkedő nemzeti értékek listáján, a kulturális örökségek között szerepel. Az UNESCO Ma­­gyar Nemzeti Bizottság Szel­­lemi Kulturális Örökség Szak­­bizottsága egyhangú dön­­tésével „A Szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyománya" 2018-ban fel­­került a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére is.

A budai várban is bemutatkozik a szegedi papucs. A hagyományos

lábbeli a szellemi kulturális örökség része. FOTÓ: FRANK YVETTE

Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján a szegedi papucs mellett közel 1000 kézművesmesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpa­di programmal, mesterségbemutatókkal és népi játszóházakkal várják a látogatókat. A több mint 800 magyar és 150 külföldi mester látványmű­helyeiben a látogatók megis­merkedhetnek a szakma rej­­telmeivel. El lehet lesni a ci­pészmesterek titkait, és kiderül, hogyan értelmezik újjá a hagyományos lábbeliket kortárs, magyar ci­pőtervezőink. Bemutatkozik a világ legjobb cipésze címmel rendelkező mester is, akinek családja ge­nerációról generáció­ra örökí­­ti a szakma fortélyait. Műhelyükben a megrendelő lábára tökéletesen idomuló cipőket ké­­szítenek, amelyekhez általában borjúbőrt használnak, de a különlegesebb darabokhoz akár krokodil-, lazac-, cápa-, rája-, strucc- vagy angolnabőrt is alkalmaznak. A Törökországból érkező mester műhelyében a Harry Potter-filmek cipőit csodálhatják meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!