Szeged és környéke

2015.04.28. 19:47

Mezőőrséget vetnének be a tanyavilágban

Ruzsa - Minden mozdíthatót ellopnak a betörők Ruzsa 5000 hektáros külterületén. Mezőőrökkel védekezne ellenük a falu. A szolgálat a közmeghallgatáson is téma volt.

Dombai Tünde

– Ellopnak a tanyákból mindent, ami nincs lebetonozva, szerszámot, szivattyút, locsolótömlőt, fát, szalmabálát. Hozzám is betörtek már. Mezőőrség kellene ide, az is jobb lenne a semminél – panaszkodott egy gazda Ruzsa határában, a vágói kocsmában. A főút mentén dolgozó cukkinitermesztők is osztották a véleményét. Úgy gondolják, nem a határszökevényekkel van feléjük a legnagyobb probléma, hanem a helyi betörőkkel és a messzebbről érkező vendégmunkásokkal. Hozzátették, van a faluban 11 tagú polgárőrség, de ők most fiatalítanak, nem elég ütőképesek. A körzeti megbízottak pedig nincsenek elegen ekkora külterülethez.

A mezőőrség esetleges létrehozása a hétfői falugyűlésen is szóba került, mert egyre több település alakít ilyen szolgálatot a közbiztonság erősítésére.

Éjszakai fagyok ellen betakarják a termelők a cukkinipalántákat. A betörők ellen mezőőröket kérnek. A szerző felvétele

Éjszakai fagyok ellen betakarják a termelők a cukkinipalántákat. A betörők ellen mezőőröket kérnek.
A szerző felvétele

– A termőföldek őrzésére és az ott lévő, ahhoz tartozó termények és termékek, eszközök, építmények vagyonvédelmére lehet mezőőrt bevetni – tisztázta Sánta Gizella polgármester, aki ismertette a fogalom jelentését. Hozzátette, a mezőőr felléphet azok ellen, akikről feltételezi, hogy jogellenesen szerezték a gépkocsin vitt szállítmányukat, tettenéréskor pedig maximum két órán át visszatarthatja az illetőt, átvizsgálhatja a csomagját, ideiglenesen elkobozhatja a nála talált dolgokat. Testi kényszert és vegyi eszközt is alkalmazhat. Köteles intézkedni minden tudomására jutott bűncselekmény kapcsán. A szolgálat tagjai közalkalmazottak lennének, járművet kell biztosítani nekik üzemanyaggal. A kalkuláció szerint a falu körüli 5 ezer hektáros mezőgazdasági területre 2 főt vehetnének fel. Az igényelhető állami támogatáson felül az önkormányzatnak 2,94 millió forintjába kerülne, illetve a törvény szerint a földtulajdonosokkal hektáronként 7-800 forint hozzájárulást fizettetnének. Az erdőtulajdonosoktól nem lehet pénzt kérni érte.

A falugyűlés résztvevői pártolták a javaslatot. Kérdezték, van-e már jelöltje a posztokra az önkormányzatnak, de egyelőre csak tervezik a szolgálatot. Többen megerősítették, hogy helybeli embereket kell előnyben részesíteni, mert helyismeret nélkül a feladatot nem lehet ellátni, és mert akkor a mezőőröknek szolgálaton kívül is ezer szemük lesz a falura. A településvezető hangsúlyozta, nem állíthatnak minden tanya mellé őrt, de a bűncselekmények számának csökkentésére jó megoldás lehet. A szolgálat megalakításáról és a hozzájárulásról nem született döntés.

Éjszakai fagyok ellen betakarják a termelők a cukkinipalántákat. A betörők ellen mezőőröket kérnek. A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!