Szeged és környéke

2008.04.02. 22:52

Micimackót szereti a késelő kislány

Szeged - Késsel fenyegetett meg egy 11 éves lány a napokban több járókelőt a szegedi Kárász utcán. A rendőrség tanúk segítségével elfogta a negyedikes kisdiákot, de nem tehetett semmit. A lány családja lapunknak elmondta: igaz, hogy problémás a gyerek, de késével nem fenyegetett senkit.

Kunstár Csaba

Szerda délután a franciahögyi Tesco parkolójában megtaláltuk a 11 éves Dorinát – kéregetés közben. A lány elismerte: néha verekszik.

– Soha nem nézek bele senki szemébe – mondta a 11 éves Dorina, aki – a rendőrség állítása szerint – az elmúlt napokban a szegedi Kárász utcán több személyt is késsel fenyegetett meg, pénzt követelve. – Azt mondták, hogy le akartam szúrni őket, de nincs is késem – védekezett a kislány, akire a szegedi Franciahögyön, a Tesco-parkolóban találtunk rá. Testvéreivel itt és a Kárász utcán szoktak pénzt kéregetni az emberektől.

– Aki nagy kocsival érkezik, az elzavar, hogy takarodjak a francba, de aki kis autóval jár, többnyire ad pénzt – számolt be koldulási tapasztalatairól a negyedikes kisdiák. Dorina az összegyűjtött pénzen általában chipset és csokit szokott vásárolni.

A romos rókusi ház Szegeden, ahol Dorina családjával együtt él. Fotó: Schmidt Andrea

A romos rókusi ház Szegeden, ahol Dorina családjával együtt él.
Fotó: Schmidt Andrea

– A Micimackó a kedvenc mesém. Ha kijárom az iskolát, fodrász vagy pincérnő szeretnék lenni – nézett a jövőbe csibészes mosollyal Dorina, majd megmutatta, hosszú hajában a csillogó műhajat. – Szeretem a hajakat, ezért szeretnék fodrász lenni, a pincérnők meg sokat keresnek – tette hozzá. A szülők szerint 11 éves lányukkal az utóbbi egy évben egyre több a probléma.

– Az a baj, hogy mindig verekszem. Ha kell, a fiúkat is meglegyintem az iskolában, de még az utcán is – húzta ki magát a kislány. – Nem szeretem ha csúfolnak, ha azt mondják: „cigány" vagyok – legyintett felénk, mutatva, hogyan jár a keze verekedés közben. Búcsúzóul egy kis aprót nyomtunk a tenyerébe.

Csongrád megyei bűnelkövetők

2005: összes 4444, 18 év alatti 576
2006: összes 4730, 18 év alatti 573
2007: összes 4268, 18 év alatti 553

– A lányom balhézik, de az túlzás, hogy késsel fenyegeti a járókelőket – jelentette ki Dorina apja, László. A négy gyerekes család egy rókusi társasház szoba-konyhás lakásában tengeti életét. Az udvaron szeméthalom. Az egyik falra szórópisztollyal egy koponyát festett valaki, és azt írta alá: „Danger Zone". A romos ház egyik földszinti lakása néhány hete kiégett – se ajtaja, se ablaka, csupa korom fal. A szomszédok szerint a gyerekek tüzeskedés közben gyújtották fel az egyébként üresen álló lakást.

– Ez hazugság, a gyerekeim nem tennének ilyet! – cáfolta szomszédait az apa. – Nevelem őket, ahogy bírom – indult Laci a szobába, ahol 9 éves fia tévézett. – Beteg szegény, ezért is magántanuló. Nem tud közösségben viselkedni – panaszolta László.

– A kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma stagnál. Azonban egyre erőszakosabb esetekről lehet hallani – nyilatkozta lapunknak M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. A rendőr őrnagy szerint a kiskorúak nem „megélhetési bűnözők", a legtöbb esetben „diákkori csínynek" tekintik azokat a tetteiket, melyekért felnőttként börtönbüntetést is kaphatnak.

A 11 éves kislányra a Tesco parkolójában bukkantunk rá. Ismét kéregetett. Fotó: Schmidt Andrea

A 11 éves kislányra a Tesco parkolójában bukkantunk rá. Ismét kéregetett.
Fotó: Schmidt Andrea

Hasonlóak a tapasztalatai Simon Dominikának is. A Szegedi Városi Ügyészség Gyermek- és Ifjúságvédelmi csoportjának a vezetője szerint igaz, hogy nem emelkedett a kiskorú bűnözők száma, azonban a demográfiai adatokat nézve évről-évre csökken a népesség, így nincs okunk optimizmusra.

Az utóbbi években jelent meg az iskolán belül is az olyan bűncselekmény, mint a lopások, a testi sértés és a garázdaság. Az ügyész szerint a fiatalokat az unalom, a bosszú és az áhított vagyontárgyak megszerzése készteti bűnözésre. A gyerekkorúak, azaz a 14 év alattiak nem büntethetőek. A fiatal korúak esetében az ügyészség az esetek 50-60 százalékát terjeszti fel vádemeléssel a bíróságra.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!