Szeged és környéke

2011.09.02. 21:44

Miért fütyülnek a munkások a nők után?

Szeged - Bizonyítani akarnak társaiknak, ezért kiabálnak a nők után az utcán dolgozó munkások – vallja a szexuálpszichológus. Mit tesz a gyengébbik nem? Egyesek útvonalat váltanak, mások beszédbe elegyednek, nevelési célzattal.

Dobroka Alexandra

– Telefonon nyomják a zenét, beállnak a lapáttal egy pózba, és beszólogatnak a lányoknak – írja egy lány az egyik közösségi oldal üzenőfalán a szegedi építkezéseken, felújításokon dolgozó munkásokra utalva. Az internetes portálon már több mint tízezer tagot számlál az „Utálom, amikor munkásemberek fütyülnek utánam!" csoport.

Csak kacérkodás

Hol a határ az elfogadható és a nem elfogadható megjegyzések között? Rusz Edit szerint ezek a beszólások szinte minden esetben kacérkodások, játszadozások. – A beszólogató munkásoknak nincsenek terveik velünk, ezért nem is kell őket komolyan venni. A legjobb, amit tehetünk, hogy szó nélkül továbbhaladunk egy mosoly kíséretében, és zsörtölődés helyett inkább megpróbáljuk bóknak tekinteni az elhangzottakat. Vigyáznunk kell azonban, hogy munkásaink önbizalmát ne növeljük túlságosan, mert az a mögöttünk haladó nő nyakába zúdulhat.

– Kétszer is meg kell gondolnom, merre megyek, ha rövidnadrág van rajtam, de talán a legjobb megoldás kerékpárral közlekedni. Akkor nincs idejük beszólogatni – mondja [namelink name="Kovács Anna"], aki mindennap megtapasztalja az utcán kemény munkát végző férfiak pajzán jókedvét.

– A férfiak elsősorban a női szépségre fókuszálnak – mondja [namelink name="Rusz Edit"] szexuálpszichológus. – A munkások csapatban dolgoznak, nincs támadható felületük, és nem kell félniük a visszautasítástól. Feladatuknak érzik bizonyítani a többiek előtt, hogy mennyire vagányak, határozottak és férfiasak. Ha nem füttyögnének, és nem kiabálnának a nők után, gyávának tűnnének, és a férfiasságukat tennék kockára – fogalmaz a szakember.

Mit tehetünk?

– Általában a következőt mondom, ha ilyesmivel állok szemben: Jó napot kívánok! Először is tanuljon meg köszönni, és engedje meg, hogy megjegyezzem, ön nagyon közönségesen viselkedik, és én a maga helyében ezen sürgősen változtatnék. Majd továbbsétálok. Általában ilyenkor nagyon megdöbbennek. Volt már rá példa, hogy a férfi elgondolkodott, és ezt követően minden reggel így köszönt: Jó reggelt kívánok, kisasszony, szép napot önnek! És jólesett visszaköszönni, mosolyogni és görcs nélkül elsétálni köztük! – olvastuk egy tapasztalt nő szavait az egyik internetes fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!