Szeged és környéke

2010.03.10. 19:17

Mikszáth Kálmán újra Szegeden

A Szegedi Napló egykori tudósítója csütörtökön, március 11-én délután négy órakor szerelme, Zsótér Mariska édesapjának házánál, a Széchenyi téri Zsótér-háznál tűnik majd fel.

Delmagyar.hu

Innen indulva felkeresi saját szobrát a Belvárosi híd mellett, megtekinti az árvízi mércét a Tisza partján, majd az emlékét őrző táblát az akadémiai bizottság székházának falán - közölte szerdán Vécsei Ágnes az önkormányzat sajtófőnöke.

A Tót atyafiak és a Jó palócok írója bár halhatatlan, testi valójában mégsem személyesen, hanem Mihály Illésnek, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjének megszemélyesítésében tér vissza újságírói pályája korai színhelyére. Az igazgató, aki korábban Lechner Lajos és Tisza Lajos alakját is megidézte, ezúttal is az árvíz napjának évfordulójára szervezett, megemlékező idegenvezetésre hívja fel a figyelmet, amelyet a Dél-alföldi Idegenvezetők Egyesületének tagjai tartanak a város érdeklődő lakói és vendégei számára - tette hozzá Vécsei Ágnes.

Az ingyenes vezetések péntek délelőtt tíz és délután két óra között óránként indulnak az Árvízi emlékműtől, igény szerint egyidejűleg akár több csoporttal is.

1879. március 12-én egyetlen éjszaka alatt eltűnt, a földdel lett egyenlővé a 65 ezer lakosnak otthont adó Szeged. Hatezer ház, kétszázötven emberélet lett a pusztulás áldozata. A város lakói azonban dacoltak az elemekkel. Három nappal a víz betörése után az egyetlen szárazon maradt földdarabon megtartották a heti piacot, s hat nap múlva elkészültek az újjáépítés tervei. A kitartás és akarat láttán megmozdult az ország és Európa, s négy rövid esztendő alatt újjáépült a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!