Szeged és környéke

2019.01.09. 12:19

Milliárdokból hasznosítják a csapadékot Szegeden - mutatjuk, mi mindenre lehetne felhasználni

Szeged - A növények öntözésére és hőségben az utak locsolására, a hőszigetek csökkentésére hasznosítanák a felesleges csapadékvizet Szegeden. Két nemzetközi pályázat segíthet ebben - szlovén, olasz, horvát és albán partnerekkel működik együtt az önkormányzat.

Kiss Anna

Két nemzetközi pályázat segítségével szeretné megoldani Szegeden az önkormányzat a csapadékvíz elvezetését. A legutóbbi közgyűlésen a képviselők megszavazták, benyújtják a kérelmeket. Az egyik ilyen az Innovatív Városi Akciók kezdeményezés, amelyben Komplex Városi Vízgazdálkodási Mintaprogramot dolgozhatnak ki és valósíthatnak meg 3 millió 830 euró uniós támogatásból.


 Ehhez 20 százalék önerőt kell biztosítania a városnak. Ahogyan a közgyűlésen is elhangzott, a klímaváltozás és az élhetőbb városi környezetek kialakítása miatt is aktuális kérdés a város fölött keletkező csapadékvíz helyben tartása és hasznosítása.

 

A pályázat által minimalizálhatnák a nagy mennyiségű eső káros hatását, a keletkezett felesleges vizet pedig a növények öntözésére, nyári hőségben az utak fellocsolására hasznosítanák. Szegeden a csapadékvíz a csatornákon keresztül a Tiszába áramlik, így amikor szárazabb az időjárás, nincs elegendő víz a locsolásra, a városi hőség és porszennyezés csökkentésére, viszont ha pozitív elbírálást kap az önkormányzat, akkor a városi hőszigetek jelentős mértékben csökkenhetnek.


Emellett Szeged önkormányzata felkérést kapott a HBH – Stratégia és Fejlesztés Kft.-től, hogy konzorciumi partnerként vegyen részt Az „intelligens vízhasználó" gazdaság és társadalom megalapozása című felhívás keretében létrejövő nemzetközi projektben. Összesen nyolc szlovén, olasz, horvát és albán intézménnyel, céggel közösen, a Szegedi Vízmű Zrt.-t bevonva a cél a klímaváltozás rugalmasságának növelése, a vízzel kapcsolatos problémák kezelése, valamint minden olyan értékes anyag visszanyerése, amely a szennyvízkezelési és újrahasznosítási eljáráson megy át. Ha nyernek, 10 és 15 millió euró közötti vissza nem térítendő összeget kaphat a konzorcium.


Az előbbi pályázatot január 31-ig, míg a másikat február 19-ig kell benyújtaniuk.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!