Szeged és környéke

2014.04.22. 21:28

Milliós bánatpénz a távozó parlamenti képviselőknek

Szeged - Csongrád megye 14 országgyűlési képviselőjéből 10 távozik a T. Házból. A törvények szerint milliós végkielégítés üti a parlamentből kihullott képviselők markát. A legtöbb bánatpénzre, bruttó 3 millió 895 ezer forintra a szocialista Ujhelyi István, a legkevesebbre, bruttó 1 millió 391 ezer forintra a fideszes Bodó Imre számíthat.

Munkatársunktól

Az eddigi 14 helyett 5 honatya – [namelink name="B. Nagy László"], [namelink name="Farkas Sándor"] és [namelink name="Lázár János"] (Fidesz), valamint [namelink name="Szabó Sándor"] és [namelink name="Botka László"] (MSZP) – képviseli Csongrád megyét a május 6-án megalakuló új parlamentben. Azok a képviselők, akik nem szereztek újra mandátumot az április 6-i országgyűlési választáson, 6 havi végkielégítésre jogosultak.

Csongrád megye 14 képviselőjéből 10 távozik most a parlamentből. A tíz megyei honatya összesen bruttó 26,5 millió forint bánatpénzt kap. A politikusok a különadó miatt – amelynek mértéke 75 százalék – a lelépti díjuk 2 millió forint feletti részéből alig látnak valamit.

Lajstromba vettük azokat a megyei képviselőket, akik kihullottak a parlamentből. Legutóbbi vagyonnyilatkozatukat alapul véve megnéztük, miből élnek meg ezután.

[namelink name="Bodó Imre"] (Fidesz) – aki két cikluson át volt parlamenti képviselő – kapja a legkevesebb, bruttó 1 millió 391 ezer forint végkielégítést. Bodó azonban nem marad jövedelem nélkül, hiszen a Szegedi Járási Hivatal vezetőjeként havi bruttó 695 ezer forintot keres. [namelink name="Bohács Zsolt"] (Fidesz) csak egy ciklusban volt képviselő, tavaly március óta vezette a parlament sport- és turizmusbizottságát. A politikusnak – aki bruttó 3 millió 61 ezer forint bánatpénzt kap – a továbbiakban már csak ügyvédként és önkormányzati képviselőként lesz jövedelme a 2013-as vagyonnyilatkozata szerint. Tavaly ügyvédként egy év alatt bruttó 21,5 millió forintot, szegedi önkormányzati képviselőként pedig havi bruttó 212 ezer forintot keresett.

[namelink name="Kalmár Ferenc"] (KDNP) is csak egy ciklusban volt országgyűlési képviselő. A politikus a parlament külügyi bizottságának, valamint a nemzeti összetartozás bizottságának volt a tagja. Kalmár a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint szüneteltette foglalkozását (az EDF DÉMÁSZ Zrt. villamosmérnöke, fizikusa), így abból nem volt jövedelme. Szegedi önkormányzati képviselőként viszont havi bruttó 212 ezer forintot keres. Most végkielégítésként bruttó 2 millió 713 ezer forint kap. [namelink name="Magyar Anna"] (Fidesz) is csak egy ciklusban, 2010-től volt képviselő, a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának tagjaként dolgozott. Végkielégítésként bruttó 2 millió 643 ezer forintot kap, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökeként havi bruttó 618 ezer forintot keres. [namelink name="Mágori Józsefné"] (Fidesz) is csak 2010-től volt országgyűlési képviselő. A T. Házban tagja volt a mezőgazdasági, valamint a fogyasztóvédelmi bizottságnak. Mágoriné bruttó 2 millió 713 ezer forint bánatpénz kap. A vállalkozó politikus legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint szüneteltette foglalkozását a Stativum Bt.-ben, amelynek 49,6 százalékban tulajdonosa és ügyvezetője.

[namelink name="Nógrádi Zoltán"] (Fidesz) 2002-től három cikluson át volt országgyűlési képviselő. A parlament európai ügyek bizottsága tagjaként dolgozott. Nógrádi Mórahalom polgármestereként havi bruttó 545 ezer forintot keres. Most bruttó 2 millió 643 ezer forint bánatpénzt kap. A csongrádi [namelink name="Vincze László"] (Fidesz) töltötte a legtöbb időt a T. Házban a most kihullott képviselők közül. A politikus ugyanis 1998-tól négy cikluson át volt képviselő, legutóbb a parlament ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának, valamint a fenntartható fejlődés bizottságának volt a tagja. Vagyonbevallása szerint általános iskolai tanár a foglalkozása, és a csongrádi Gróf Széchenyi István Általános Iskola a munkahelye, de szünetelteti a foglalkozását. Őstermelőként viszont legutóbb bruttó 2 millió forint volt a jövedelme. Vincze most bruttó 2 millió 713 ezer forint végkielégítés kap.

[namelink name="Ujhelyi István"] (MSZP) 2002- től három cikluson át volt parlamenti képviselő, 2010-től az Országgyűlés alelnöke. A politikus, aki második helyen szerepel a szocialisták EP-listáján, kapja a legtöbb, bruttó 3 millió 895 ezer forint végkielégítést. Ujhelyinek a legutóbbi vagyonbevallása szerint nem volt más jövedelme, mint az, amit a képviselői és az Országgyűlés alelnöki munkájáért kapott.

[namelink name="Varga Géza"] (Jobbik) csak egy ciklusban volt képviselő. A politikus 2010-ben a szentesi választókerületben indult egyéniben, de a Jobbik országos listájáról jutott a parlamentbe, ahol a mezőgazdasági bizottság tagjaként dolgozott. Vargának más jövedelme is van, mint a politikusi. Nyugdíjasként havi bruttó 56 ezer forintot, szaktanácsadóként havi bruttó 297 ezer forintot, a Galgafarm Szövetkezet tiszteletbeli elnökeként havi bruttó 29 ezer forintot, őstermelőként pedig heti bruttó 95 ezer forintot keres a vagyonbevallása szerint. Varga bruttó 2 millió 365 ezer forint végkielégítést kap. [namelink name="Zagyva György Gyula"] (Jobbik), aki szintén csak egy ciklusban volt képviselő, 2010-ben a Jobbik Csongrád megyei listájáról szerzett mandátumot. A politikus a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának volt a tagja. Vagyonnyilatkozata szerint nincs se foglalkozása, se munkahelye, se jövedelme. Most bruttó 2 millió 365 ezer forint végkielégítést kap. Zagyva egy sajtótájékoztatón az ATV újságírójának kérdésére válaszolva közölte, olyan célra használja majd a végkielégítését, amitől retteghet az ATV riportere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!