Milliós kártérítést ítéltek egy horgosi családnak

A kértnél jóval kevesebbet, de még így is több millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság egy horgosi családnak. A családfő, Tornai Imre két éve úthiba miatt szenvedett halálos balesetet Szegeden. A pervesztes szegedi közlekedési vállalat elfogadná a bíróság döntését, a felperes valószínűleg fellebbez.
Tornai Imréné a tárgyalás alatt nem tudta visszafojtani a könnyeit. Fotó: Frank Yvette

Két éve, 2003. szeptember 26-án, reggel hét óra körül tragikus baleset történt Szegeden, a Moszkvai körút és a Kálvária sugárút kereszteződésében. A horgosi Tornai Imre segédmotor-kerékpárjával a villamossíneken áthajtva elesett, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy meghalt. Szakértők megállapították, a balesetet a villamossínek közvetlen közelében lévő úthiba okozta.

A férfi felesége, Tornai Imréné jogi képviselőjével, id. Szilágyi János ügyvéddel megkereste a Szegedi Közlekedési Társaságot (SZKT). Kérte, hogy három kiskorú gyermekének, a 16 éves Lacinak, a 11 éves ikreknek, Saroltának és Szilveszternek, valamint neki a cég fizessen kártérítést. Az SZKT azonban elutasította a horgosi család igényét.

Tornainé ezután keresetet nyújtott be a bírósághoz, valamivel több, mint húszmillió forint megfizetését kérte. A közlekedési cég jogi képviselője, Ollé György még a tegnapi tárgyaláson is a kereset elutasítását indítványozta. Az ügyvéd szerint a szakértői vélemények nem állapították meg, hogy a tragédiát egyértelműen az úthiba okozta.

A Csongrád Megyei Bíróság tegnap első fokon 1 millió 947 ezer forintot ítélt meg Tornai Imrénének, a három kiskorú gyereknek pedig összesen 1 millió 800 ezer forintot. A bíróság egyúttal kötelezte az SZKT-t, hogy 2003. szeptember 26-ától a kamatokat is fizesse meg. Pap János bíró az ítélet kihirdetése után részletesen megindokolta, hogy miért adott részben helyt a kártérítési igénynek, illetve mit és miért utasított el.

A tárgyalóteremből kilépve Ollé György megjegyezte: ha a felperesek nem fellebbeznek, elfogadják a bíróság döntését. Tornai Imréné és Szilágyi János viszont azt mondta, valószínűleg fellebbeznek.