Szeged és környéke

2008.11.07. 22:56

Minden a ludakról szól a Mars téri piacon

Szeged - Négy Mancs Alapítvány ide vagy oda, a közelgő Márton-nap alkalmából már a hét elején megugrott a libahús utáni kereslet a szegedi Mars téri piacon. A kínálat bőséges, az emberek azonban főként a szárnyas olcsóbb részeit keresik.

Kiss Gábor Gergely

– A hét elejétől egyre többen keresik a libahúst. Az emberek főleg a szárnyas olcsóbb részeit vagy a combját vásárolják – magyarázta Bozóki Istvánné, a Mars téri régi csarnok egyik csirkeboltjának üzletvezetője.

Játékliba a hűtőpulton

Kedden Márton napja van, amire a kereskedők az üzleteik elé kitett táblákon külön is felhívják a vásárlók figyelmét. Bozóki Istvánnééknél még egy játékliba is figyeli a vásárlókat a hűtőpult tetejéről. A dekoráció egész évben ott van, de ezekben a napokban különleges jelentőséget kap.

– Ilyenkor nagyobb a választék, és többet is rendelünk libahúsból – magyarázta Bozókiné. Állítása szerint az év többi napján nem annyira menő a liba, inkább a kacsát veszik, ami ízében hasonlatos hozzá, ám kicsit olcsóbb.

Egy éppen vásárló asszony szerint is drága a liba: mindössze fél kiló tepertőt vett, mégis 1100 forintot fizetett érte. Láttunk a piacon fagyasztott egész libát is: a hatkilós jószágért 12 ezer forintot kellene leszurkolni.

Bőven van libahús a piacon. Fotó: Segesvári Csaba

Bőven van libahús a piacon. Fotó: Segesvári Csaba
Drága jószág

– Nagyon drága a libahús, de évente egyszer azért megengedhetjük magunknak – mondta Vígh Ferencné, aki libacombot és -mellet vásárolt az egyik üzletben. 4000 forintot fizetett érte. Elárulta, hogy az ínyencséget nemcsak Márton-nap miatt vette meg. A nyugdíjas asszony lánya a napokban ünnepli születésnapját. – Most megyek lilakáposztát venni, amit a libasülthöz tálalok majd fel a vasárnapi ebédnél – mondta búcsúzóul.

Nagy a kínálat

És hogy a Négy Mancs Alapítvány akciója miatt kevesebb-e a liba a piacon? (A bécsi székhelyű állatvédő alapítvány feketelistát adott ki azon vállalatok nevével, amelyek mesterséges hizlalással állítják elő termékeiket, ami többek között a szentesi Hungeritet is érintette.)
– Libához könnyebben jutunk, mint kacsához. Utóbbiból most is hiába rendeltünk az egyik beszállítónktól, a szállítmány nem érkezett meg – beszélt Bozóki Istvánné.


A hatkilós, egész libáért 12 ezer forintot kellene fizetni a Mars téri piacon. Fotó: Segesvári Csaba

A hatkilós, egész libáért 12 ezer forintot kellene fizetni a Mars téri piacon. Fotó: Segesvári CsabaPüspök, időjárás, újbor

A Márton-naphoz sok népi hagyomány kapcsolódik. Így hívtak egy 316-ban, Savariában, a mai Szombathelyen született római katonát, aki miután megkeresztelkedett, először misszionáriusnak állt, majd püspökké választották. Ő azonban annyira szerény volt, hogy a hír hozói elől a libák közé bújt, akik elárulták őt a gágogásukkal. A Márton-napi libaevésről a XII. század óta vannak feljegyzések, amikor országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" – tartották. A liba csontjából az időjárásra jósoltak: ha az fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. „A bornak Szent Márton a bírája" – szól a mondás. Ilyenkor iható az újbor is.

Nem kell a magyar liba német földön

Márton-nap előtt sem kell a magyar liba Németországban, a hírt Magyar József, a Hungerit vezérigazgatója is megerősítette. Arról számolt be, hogy a németországi áruházláncok ugyan tagadják, de ez a jelenség szemlátomást összefügg a Négy Mancs kampányával. Az utóbbi hetekben zajló libamájvita tragikus helyzetet teremtett a piacon a magyar baromfiágazat szempontjából – nyilatkozta a minap Szabó Miklós is, aki a debreceni Tranzit-Ker Zrt. vezérigazgatója. A cég az összes magyar húsliba negyven százalékát állítja elő. Szabó a Népszabadságnak azt mondta, az utóbbi hetek állatvédő kampánya nyomán magyar árut nem lehet eladni osztrák és német területeken, és ez azért tragédia, mert a magyarországi víziszárnyas-termékeknek szinte teljes egészében Ausztria és Németország volt eddig az exportpiaca. Most a Négy Mancs akciója miatt azok a magyar húslibatermelők is ellehetetlenültek, akik nem is állítanak elő hízottliba-májat. Magyarországról évente 5,5-6 millió liba és kacsa kerül piacra, és már a 10-15 százalékos csökkenés is komoly, egzisztenciákat érintő következményekkel járhat.

Árak

A Mars téri piacon egy kiló libamellfilét 2980, combot 2500, hájat 628, hízott májat 6980, töltött libanyakat 1700 forintért árulnak. Félkilós libatepertőt 1100 forintért adnak, míg a fagyasztott egész liba kilója 1980 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!