Szeged és környéke

2009.07.09. 22:22

Minden korosztály szeret rettegni

Szeged - Csökkent és nőtt is a DVD-kölcsönzők forgalma. Az olcsó filmek és az internetes letöltések miatt kevés filmet visznek haza, több üzlet bezárt Szegeden. Emiatt viszont nőtt a még kitartó boltok forgalma.

Kovács Kriszta

Sorra zárnak be a DVD-kölcsönzők Szegeden – az olcsó filmek és a letöltések már 3–4 éve rontják az üzletet. Jelenleg a városban 6–8 kölcsönző üzemel, körülbelül a fele annak, amennyi korábban szolgáltatott. A csökkenő kínálat miatt azonban jól járnak azok, amelyek még kitartanak: forgalmuk valamelyest nőtt az elmúlt időszakban.

– A horrort és a vígjátékot szeretem. A közelben dolgozom, és néha megnézem a kínálatot. Mindig találok olyan filmet, amit még nem láttam – mondta Kerekes Tibor. A 24 éves fiatalember a Vedres utcai kölcsönzőben válogatott – a Sejt 2-t és A szállító 3-at vitte haza. Az üzlet ügyvezetője, Pintér Árpád a másik boltját ideiglenesen bezárta, de a Vedres utcaiban még bízik az egyre kisebb konkurencia miatt.

A szegediek az újdonságokat nézik a legszívesebben – tudtuk meg a kölcsönzősöktől. A mozifilmek nagyobb reklámot kapnak, ezért a plakátokról ismert alkotásokon hamarabb megakad a szemünk.

Kerekes Tibor a horrort és a vígjátékot szereti. A Sejt 2-t és A szállító 3-at kölcsönözte ki tegnap. Fotó: Frank Yvette

Kerekes Tibor a horrort és a vígjátékot szereti. A Sejt 2-t és A szállító 3-at
kölcsönözte ki tegnap. Fotó: Frank Yvette

A tizenévesek a Super Hero Movie, a Volt és a High School Musical mellett a horrorfilmeket kedvelik: az Alkonyat például az egyik kedvencük. A 20-asok is szívesen rettegnek a sötétben, de nem vetik meg a vígjátékokat sem: kedvenc a Csajok háborúja, a Marley meg én.

– Az egyetemisták tudatosabban választanak, ők az újdonságok (Vicky Cristina Barcelona, Gettómilliomos) mellett a klasszikusokat is kiveszik, mint például az Amerikai história X – mondta Kiss Rudolfné, a Kálvária téri üzlet vezetője.

A harmadik X felettiek a Transzszibéria és A szállító 3-ra esküsznek, de a thrillereket is kedvelik. A 40-es korosztály nyári kedvence pedig az Elcserélt életek és A szabadság útjai című filmdráma. Megtudtuk: a felnőttfilmek kölcsönzése hanyatlik, és a klasszikus mesék csillaga is leáldozóban.

A díj és a tagsági

A szegedi kölcsönzőkben a klubtagsági ellenében 300–500 forintig terjed a tarifa. Ennyiért 24 órán keresztül lehet nálunk ideiglenesen a film. Tagsági nélkül körülbelül 400–700 forintot kérnek el tőlünk. Akad olyan üzlet, ahol a DVD-ket akár házhoz szállítással is kérhetjük.

Címkék#film#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!